Összefésült szlovák–magyar múlt

Történész, közgazdász, korábban a szlovák–magyar kapcsolatok javításán dolgozó civil aktivista. Kollai István – rövid igazgatóhelyettesi bemelegítés után – március végén, alig harmincévesen vette át a Pozsonyi Magyar Kulturális Intézet vezetését. Néhány kulcsszóra, a kulturális ismeretbővítésre, a szlovák társadalmon belüli kapcsolatépítésre, a szlovákiai magyar közösség támogatására fűzne fel mindent, és szilárdabb alapokra helyezné a szlovák–magyar kapcsolatokat.

Klementisz Réka
2011. 04. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig múlt harminc, ráadásul nem is a kultúra felől érkezett. Nem érezte úgy, hogy darázsfészekbe nyúl, ha elvállalja egy olyan politikailag érzékeny intézmény vezetését, mint a Pozsonyi Magyar Kulturális Intézet?
– A külföldi magyar intézetek az egységes országkép kialakításáért felelős Balassi Intézet ernyője alá tartoznak, s így más feladatuk is van, mint a szűk értelemben vett kulturális értékközvetítés. Ennél jóval szélesebb a profil. Országimázs-építés, oktatási feladatok, szakszóval: a „soft” (puha vagy civil) diplomácia támogatása. Erre kell vállalkoznia a pozsonyi intézetnek. Erre vállalkoztam én is. A kultúra egyben eszköz is arra, hogy új Magyarország-képet alakítsunk ki a szlovákokban. Volt annyi előismeretem, hogy azt gondoljam, ez egyáltalán nem lehetetlen.
– Honnan szerzett előismereteket?
– Lépésről lépésre alakult ki a szlovák–magyar kapcsolatok iránti érdeklődésem. Kutatási területem volt a szepességi németek aszszimilációja, és érdekelt a szlovák– magyar kapcsolatok számos kibeszéletlen rétege. Nem gondoltam, hogy ennyire forró lesz a terület, amit választok. Egyetem végén valamiféle belső indíttatásból elkezdtem tanulni a nyelvet. Szintén még egyetemista koromból, ösztöndíjaknak köszönhetően volt helyismeretem, a Terra Recognita Alapítvány civil aktivistájaként pedig később kapcsolatba kerültem a pozsonyi intézettel is. Érezhető volt egyfajta várakozás, hogy az uniós tagsággal új fejezet kezdődhet, és a gátlások maguktól felszabadulnak a két félben. Nem így lett. Rácsodálkoztunk egymásra, de a folyamat rossz irányt vett.
– Magyarellenes atrocitások, asszimiláció, nyelvtörvény. Ilyen előzmények után miben bízik?
– Van egy viszonylag jelentős társadalmi bázis Szlovákiában is, akik nem vevők a politikai hisztériakeltésre. Az értelmiség egy része nem fogékony Jan Slota szélsőséges kijelentéseire, sokan szégyellik is az általa előidézett jelenséget. A szlovákok ettől persze még szlovák fejjel gondolkodnak – alapvetően bizalmatlanok velünk szemben. Nem értik, mit akarunk. Kockázatot éreznek a Magyarországról érkező vélt vagy valós politikai üzenetekben, magatartásokban. Abban bízom, hogy kitartó ismeretterjesztéssel, a szlovákiai magyarságon keresztüli kapcsolatépítéssel és főleg a szlovák fiatalok megszólításával túl lehet lépni az ismeretek hiányából adódó indokolatlan félelmeken. Miért ne mehetne végbe valami hasonló folyamat, mint ami a német–francia kapcsolatokban már végbement?
– Hogyan lehet ezt az apolitikus, mégis előítéletekkel rendelkező réteget megszólítani?
– A fiatalokat elsősorban interneten keresztül – van erre külön stratégiánk. Az egyik leglátogatottabb, blogokkal összekötött szlovák hírportállal (sme.sk) megállapodtunk, hogy szomszéd mottó alatt, a sused.sme.sk címen biztosítanak felületet magyar vonatkozású ismeretterjesztő anyagok, tanulmányok elhelyezésére, amelyek könyvformájú kiadását is támogatjuk. Átfogó keresztmetszetet szeretnénk adni a magyar kultúra és közélet rendszerváltozás óta eltelt húsz évéről, s felerősíteni a közös történelmünkben gyökerező kapcsolódási pontokat. Nem csak hangzatos, fontos kifejezés is a kulturális sokszínűség. Az egymás mellett élő nemzetiségek szerves, teremtő erejű együttélése abban az értelemben, ahogy például a történelmi Magyarországon sok évszázadon keresztül megvalósult. Ezt a közös múltat szeretnénk a szlovákokban tudatosítani.
– Mit gondol, mit érhet el négy évre szóló mandátuma végére?
– Reális cél, hogy a Pozsonyi Magyar Kulturális Intézet néhány éven belül ismert fórummá váljon a szlovák közéletben és biztos hátteret nyújtson a szlovákiai magyarságnak. Megvalósulhatnak fontos kiállítások, konferenciák, elégedett azonban akkor leszek, ha a kulturális ismeretterjesztő munka eredményeként sikerül szilárdabb, jövőbe mutató fejezetet nyitni a szlovák–magyar kapcsolatokban. Szeretném, ha újraépülne a két nemzet közötti bizalom legalább annyira, hogy például egy Brüsszelben elhelyezett történelmi Magyarország-installáció ne keltsen indulatokat a szlovákokban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.