Párizs keményebb líbiai fellépést akar

Hírösszefoglaló
2011. 04. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új, Líbiára vonatkozó ENSZ-határozat lehetőségéről beszélt tegnap Gérard Longuet francia védelmi miniszter, miután David Cameron, Nicolas Sarkozy és Barack Obama öt világlapban egyszerre közölt írásukban úgy vélték: „lehetetlen elképzelni” Líbia jövőjét Kadhafival a hatalomban, s a NATO-nak és koalíciós partnereinek folytatniuk kell a hadműveleteket, a lakosság védelme és a rezsimre gyakorolt nyomás fokozása végett. A francia védelmi miniszter egyúttal azt is elismerte, hogy a brit miniszterelnök, a francia államfő és az amerikai elnök közös írásával átlépték az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1973-as számú határozatának kereteit. Longuet emellett kifejtette, Párizs és London folytatni kívánja a légicsapásokat a stratégiai támaszpontok és az olyan logisztikai raktárak ellen Líbiában, amelyeket eddig megkíméltek a nemzetközi erők.
Közben a NATO-tagországok külügyminisztereinek kétnapos berlini értekezletét követően Anders Fogh Rasmussen kijelentette, teljes volt az egység a szövetség líbiai katonai szerepvállalását, illetve annak céljait illetően, hiszen az erre vonatkozó nyilatkozatot konszenzussal fogadták el. Rasmussen azt is közölte, a NATO esetleges szárazföldi katonai közreműködése a tanácskozáson nem merült fel. A főtitkár egyúttal megismételte a NATO Líbiával kapcsolatos három fő követelését. Hangsúlyozta: a Kadhafi-rezsimnek azonnal be kell szüntetnie a lakosság elleni támadásokat, a rezsimhez hű katonákat és félkatonai erőket vissza kell vonni laktanyáikba, és lehetővé kell tenni a humanitárius segélyszállítmányok akadálytalanul célba juttatását. A tanácskozás után Martonyi János külügyminiszter közölte, Magyarország támogatja a külügyminiszterek líbiai nyilatkozatát.
Kihívó üzenetet intézett a külvilághoz tegnap kora reggel Ajsa Kadhafi, a líbiai vezető lánya. „Líbiát korábban sem győzték le a légicsapások, és nem győzik le ma sem” – mondta az éljenző tömegnek. Eközben tegnap közel 1200 ázsiai és afrikai bevándorlóval a fedélzetén kifutott – az ismét komoly rakétatámadást szenvedett – Miszráta kikötőjéből az a hajó, amelyet a Nemzetközi Migrációs Szervezet küldött a helyszínre, hogy segélyszállítmányt vigyen a felkelők kezén lévő, hat hete ostromlott városba, s kimenekítse az ott rekedt külföldiek egy részét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.