Súlyos büntetés Ante Gotovinának

Kilenc vádpontban – többek között gyilkosság, deportálás, embertelen cselekedetek, fosztogatás, közvagyon szándékos rongálása – bűnösnek találta és huszonnégy év börtönbüntetésre ítélte tegnap a hazájában nemzeti hősként tisztelt Ante Gotovina horvát tábornokot szerbek elleni bűncselekmények miatt a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék.

Munkatársainktól
2011. 04. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vádpontok szerint Gotovina volt a parancsnoka az 1995-ös Vihar elnevezésű hadműveletnek, amely következtében 200 ezer szerbnek kellett elmenekülnie horvátországi lakhelyéről, a Krajinából. Belgrád szerint ráadásul a menekültek mellett kétezer szerb civil személy életét vesztette, és több mint kétezren eltűntek a kérdéses hadművelet idején. Az MTI által is idézett hágai ítéletben ugyanakkor a bírák nem tartották megalapozottnak, hogy az említett művelet során etnikai tisztogatás történt volna. A védelem korábbi nyilatkozatai szerint a horvátországi szerbek tömeges távozását saját vezetőik tervezték meg. Hasonló bűnökért – enyhítő körülményként megromlott egészségi állapotát is figyelembe véve – 18 évre ítélték Mladen Markac tábornokot, a különleges rendőri erők akkori parancsnokát.
Felmentették viszont a harmadik vádlottat, Ivan Cermakot, a knini katonai egységek volt parancsnokát. A törvényszék az ítéletben hangoztatta Franjo Tudjman akkori elnök és a kormány több tagjának felelősségét is az 1995-ös hadműveletben.
*
Cermak védelmi, Markac belügyminiszter-helyettes is volt az érintett időszak egy részében. Gotovináék pere három évvel ezelőtt kezdődött, az eljárás folyamán több mint 300 tárgyalási napot tartottak és 140 tanút hallgattak meg. A most kimondott büntetésből Gotovina és Markac esetében levonható a törvényszék őrizetében eddig töltött idő, Cermak pedig elhagyhatja a scheveningeni börtönt. Gotovinát egyébként több mint négyévnyi hiábavaló üldözés után, 2005 decemberében tartóztatták le Spanyolországban. Elfogását annak idején az Európai Unió és a
NATO is sürgette, és kézre kerülése előmozdította Horvátország EU-csatlakozási folyamatát. Markac és Cermak 2004 márciusában önként adta fel magát.
Az ítéletet követően Jadranka Kosor horvát miniszterelnök közölte, hogy biztos volt abban, hogy a nemzeti hősként tisztelt Gotovinát felmentik. A horvát kormányfő elfogadhatatlannak nevezte azt, hogy a hazájában hősként tisztelt volt tábornokot huszonnégy évre ítélték. A főváros központjában egyébként hatalmas kivetítőkről lehetett követni a hágai ítélet kihirdetését, amely után a sokezres tömeg spontán tüntetésbe kezdett, az embereket sokkolta a szerintük katasztrófával felérő ítélet. Sok horvát veterán sírva fakadt a verdikt kihirdetését követően.
A horvát tábornokok felett kimondott hágai ítéletet Szerbiában elvártnak és igazságosnak nevezték. Borisz Tadics szerb elnök szerint az igazságos büntetések elősegítik az itteni népek megbékélését. A kormánypárti és ellenzéki politikusok nyilatkozataiból egyértelműen kicseng, hogy elégedettek a nemzetközi törvényszék döntésével, amely egyben ítéletet mondott Franjo Tudjman felett is, és amely szervezett szerbellenes etnikai tisztogatásnak minősítette a Vihar fedőnevű hadműveletet. A boszniai szerb vezetők nyilatkozatai semmiben sem térnek el a belgrádiaktól.

Vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.