Szabó Máté: Kell a változás

Nem lehet minden fontos alkotmányos jog védelmére önálló ombudsmani tisztséget létrehozni – véli az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, ezért Szabó Máté egyetért az ombudsmani rendszer átalakításával. A szakember a mostani alkotmányozásról szólva rámutatott: hazánk az egyetlen, amely a rendszerváltozás után is életben tartotta sztálinista alaptörvényét.

Jakubász Tamás
2011. 04. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megérett az idő. Történelmi szempontból a jelenlegi alkotmány egy diktatúra teremtménye, Magyarországnak eddig nem volt demokratikus körülmények között elfogadott alkotmánya – írta Mádl Ferenc volt köztársasági elnök a Neue Zürcher Zeitung tegnapi számában. A svájci napilapban Mádl kifejtette, már régen megérett az idő arra, hogy a magyar demokrácia megalkossa saját alkotmányát. – Elismerhetjük, hogy kényszer nem áll fenn, de azt már jóval kevésbé lehet állítani, hogy egy új alkotmány létrehozása történelmileg nem szükségszerű – olvasható a cikkben. A szöveg hatálybalépése után lehet majd lemérni, milyen elengedhetetlen szerepük lesz az új és az újrafogalmazott részeknek Magyarország általános és alkotmányjogi megújulásában és az európai örökség értékrendjének érvényre juttatásában – vélte Mádl. A volt államfő leszögezte, a magyar sajtó teljesen szabadon alkot ítéletet, és harcias vitákat jelentet meg. Szerinte aggodalomra valójában az ad okot, hogy Magyarország 2002 után elvesztette korábbi vezető gazdasági szerepét a régióban, és a pénzügyi válságban súlyos helyzetbe került.


Az új alkotmány tervezete módosítaná az ombudsmanok tevékenységét: a jövőben egy biztos lenne, akinek munkáját a kisebbségi és a zöldombudsman helyettesként segítené. Mi a véleménye erről?
– Szükségesnek tartom az ombudsmani rendszer egységesítését. Az utóbbi évek szociális és gazdasági problémái megmutatták, hogy az emberi és a polgári jogokat egymással összhangban kell oltalmazni. Úgy vélem, a jogvédelmet csak az ésszerű munkamegosztás alapján működő, egységes ombudsmani rendszer láthatná el megfelelően. Tévesnek tartom azt a felfogást, miszerint minden fontos alapjog védelmére nevezzünk ki önálló ombudsmant. E nézet kudarcát már külföldön is felismerték.
– Megromlott a viszony a biztosok között?
– Szakkérdésekben zavartalan a kommunikáció. Az utóbbi időkben valóban adódtak nézetkülönbségek, ám ezek nem személyes természetűek voltak. Ezzel együtt is úgy gondolom, nem tartható fenn sokáig, hogy a négy ombudsman négyfelé húzza az állampolgári jogok védelmének szekerét. Az egységes, egy ombudsman irányította rendszer bevezetése ezen is változtathat.
– Az alkotmány tervezete módosít az alapvető jogok védelmén?
– Mindenképpen újdonság, hogy a javaslat a jogok és a kötelezettségek egységéről beszél. Ez a tétel – több más rendelkezéshez hasonlóan – kihívásokat jelenthet a jogalkalmazóknak. Az értelmezési problémákat az Alkotmánybíróság orvosolhatja majd.
– Miként vélekedik az alkotmányozás mostani folyamatáról?
– Az 1989–90-ben megalkotott alaptörvény több szempontból is változtatásra szorul – példaként a gyülekezés szabályait említhetném. Nyilvánvaló az is, hogy a posztkommunista államok között Magyarország volt az egyetlen, amely folyamatos módosításokkal és alkotmánybírósági döntésekkel a rendszerváltozás után is életben tartotta korábbi alaptörvényét. Hosszabb ideje szükségesnek mutatkozik tehát az alkotmány korrekciója, amire a kormányerők kétharmados parlamenti többsége most módot ad.

Jogállami megoldás. Bírósági vezetők tegnap közölték, az ország és az unió nyilvánosságához fordultak, mert szakmailag megalapozatlannak tartják, hogy az új alaptörvényben a bírák nyugdíjba vonulásának határidejét 70-ről 62 évre csökkentenék. Szájer József, az Európai Parlament néppárti képviselője lapunknak azt mondta, a kifogásolt szabály tiszteletben tartja a bíróság függetlenségét, így megfelel a demokratikus jogállam követelményeinek. Hozzátette, a jogállam keretei között a törvényhozó hatalom megszabhatja a rendezés feltételeit. A változtatásra szükség van, hiszen az 1997-es bírósági reform óta számos jogos kritika fogalmazódott meg az igazságszolgáltatás rendszerével kapcsolatban. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.