Terápiák a dohányzás ellen

Jövőre léphet életbe a zárt vendéglátóhelyeket is füstmentesítő törvény, amelyet februárban terjesztettek a képviselők az Országgyűlés elé, azonban a sok módosító javaslat miatt a kormány a döntést az alkotmányozás utánra halasztotta. Magyarországon hárommillió ember dohányzik, közülük a szigorítás után feltehetőleg sokan próbálnak majd leszokni. Bár elérhető néhány gyógyszer és terápia, főként az akaraterőn múlik, hogy sikerül-e megszabadulni e káros szenvedélytől.

Vigh Dániel
2011. 04. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa le akar szokni. Kontinensünkön 78 millió dohányos szeretné letenni a cigarettát, ám azok fele, akik már megpróbálták, elégtelennek tartják a leszokást segítő szolgáltatásokat – derül ki a húsz európai országban végzett kutatás eredményeit összefoglaló jelentésből, az Equippből (Europe Quitting: Progress and Pathways). A felmérés a dohányzással, leszokással összefüggő nézeteket vizsgálta, 2482 egészségügyi szakember, 20 010 dohányos, valamint 22 683 nem dohányzó véleményét kérdezték meg. A dokumentum szerint a kormányoknak és a háziorvosoknak nagyobb szerepet kell vállalniuk a dohányzás elleni küzdelemben. A kutatás alapján összeállított ajánlások között szerepel többek között az egészségügyi szakemberek jobb képzése, ahogy a dohányáruk megemelt ára vagy a beavatkozások és a kezelések költségeinek megtérítése is.


A rendelet a közforgalmúnak számító helyek közé sorolja a vendéglátó-ipari egységeket, a munkahelyeket, de teljes körű dohányzási tilalom lépne életbe egyebek mellett a közoktatási intézmények, óvodák, iskolák, bölcsődék, egészségügyi intézmények területén is. Ezeken a helyeken a szabadban sem lehetne dohányozni. Korábban a játszótereken, azok környékén, a BKV megállóiban és az aluljárókban tiltották meg a „füstölgést”. A dohánytermelők, -forgalmazók és -fogyasztók túlzónak érzik a szigorítást. Az Egyetemi Klinikák Szövetsége üdvözölte a nem dohányzók védelméről szóló törvény szigorítását: jelentésük szerint évente 28 ezer ember veszti életét a dohányzás következtében, és 15-20 ezren kerülnek a hazai orvosegyetemek pulmonológiai klinikáira a dohányzással összefüggésbe hozható betegségek miatt. Magyarországon körülbelül hárommillió ember nikotinfüggő. Ha a törvény életbe lép, feltehetőleg sokan próbálják majd végleg letenni a cigarettát. Kérdés, hogyan lehet szabadulni a szenvedély rabságából.
– Természetesen az akaraterő és a kitartás a legfontosabb, de gyakran egyéb segítségre, „mankóra” is szükség van – nyilatkozta lapunknak Urbán Róbert, az Eötvös Loránd Tudományegyetem egészségpszichológusa és egyetemi docense. A dohányzás bizonyos helyzetekhez, alkalmakhoz kötődik, ezért a legfontosabb a bevett szokásokon változtatni – ismertette a pszichológus. Ha ezeket a helyzeteket a leszokni vágyó elkerüli, könnyebben meg tudja állni, hogy rágyújtson. A legszélesebb körben a nikotinpótláson alapuló módszerek terjedtek el. Ezek lényege, hogy a dohányzás abbahagyásával párhuzamosan valamilyen formában pótolják a szervezetbe jutó nikotint, így csökkentve a megvonás tüneteit – ismertette Urbán Róbert. Hozzátette, a nikotintapasz, a nikotinos rágó és a szopogatható tabletták nem vénykötelesek, és viselkedésterápiával összekötve akár 40 százalékkal a leszokás sikerét. A terápia általában három hónapig tart, ezalatt fokozatosan csökkentik a nikotin bevitelét.
– Léteznek egyéb módszerek is, például a mágneses rezonanciával vagy a fülakupunktúrával való leszoktatás: állítólag ezek azonnal megszüntetik a cigaretta utáni sóvárgást. Tudományosan nem vizsgálták az ilyen terápiák sikerességét – mondta a pszichológus. Elképzelhető, hogy működik valamilyen placebohatás, azonban a szakma nem ismeri el ezen módszerek hatékonyságát – tette hozzá. A dohányzás abbahagyásakor megszűnik a nikotin étvágycsökkentő és anyagcsere-fokozó hatása, ezért a testsúlynövekedés – ami körülbelül 2-5 kilogramm – elkerüléséhez elsősorban az étrendre kell fokozott figyelmet fordítani. Kutatások szerint 40 kilogramm súlygyarapodás okoz annyi kárt, mint a dohányzás – hangsúlyozta Urbán Róbert.
Célravezető az édesség helyettesítése zöldség- és gyümölcsfélékkel. Pár nap nemdohányzás után visszanyerhető az íz- és szagérzékelés, a légzés egyenletesebbé és természetesebbé válik. A cigaretta letétele után már körülbelül harminc perc múlva javul a szervezet vérkeringése, több oxigén jut a szervekhez, és lassul a bőr öregedése is – emelte ki a docens a leszokással járó kedvező élettani hatásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.