Továbbra is mozog a dunaszekcsői part

Ismét megmozdult a löszfal Dunaszekcsőn, most 40 méteres repedés keletkezett. Jövőre elkészülhet a támfal és vízelvezető, ami megoldja majd a település gondját. A megindult földtömeg több ingatlant is veszélyeztet, de a lakók nem költöztek ki házaikból.

Vigh Dániel
2011. 04. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan 2012. július 31-ig elkészül az a bordázott rézsűfal és a szivárgórendszer, amely megakadályozza majd a dunaszekcsői Várhegy löszfalának 2008 óta tartó csúszását – nyilatkozta lapunknak Faller János, a település polgármestere. Elmondta, a löszfal stabilizálására s a csapadékelvezető rendszer megépítésére az önkormányzat 480 millió forintnyi támogatást szerzett az Európai Uniótól. Amint ez elkészül, szinte teljesen biztonságos lesz a két éve folyamatosan csúszó szakasz – állította a polgármester.
Faller János beszámolója szerint a hétfő esti órákban vették észre a terület bejárása közben, hogy körülbelül 15 centimétert süllyedt a Várhegy érintett része és 40 méter hosszan megrepedt a löszfal. A sérült partfal alatt húzódó Somogyi Béla utcában, a veszélyeztetett területen három lakóház közül kettőben tartózkodtak – egy idős házaspár és egy férfi –, ők azonban a figyelmeztetés ellenére sem voltak hajlandók elhagyni otthonukat. A helybéliek már hozzászoktak a bizonytalan helyzethez és viszonylag nyugodtak, nem aggódnak a löszfal miatt – folytatta a polgármester.
– A veszélyeztetett területet drótkerítéssel lezártuk és figyelmeztető táblákat helyeztünk el rajta – közölte a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes vezetője. Karsa Róbert elmondta, a felderítőcsoport tagjai folyamatosan szemmel tartják a repedést és annak környékét. Bár egy kisebb félsziget alakult ki a Duna érintett szakaszánál az évek óta csúszó föld miatt, egyelőre hajózható a folyó. Most azonban alacsony a vízállás, ezért a megyei vízügyi hatóság emberei bójákkal jelölték ki a vízi közlekedésre alkalmas útvonalat. Az újabb földmozgás oka egyelőre ismeretlen, elképzelhető, hogy a Duna vízszintjével van öszszefüggésben – válaszolta kérdésünkre Riedl István pécsi bányakapitány. Hozzátette, a korábbi löszomlások miatt kiépített megfigyelő-rendszer alkalmatlan a mostani földmozgás vizsgálatára, új kiépítésére pedig nincs pénz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.