Tüntetnek

Torkos Matild
2011. 04. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Addig, amíg nem „Munkát, kenyeret” követelnek a tüntetők százezrei, amíg csak lejárt szavatosságú, bukott politikusok hatalomba való visszakapaszkodásának kísérleteivel kell szembesülnünk tereinken, vagy csupán azzal, hogy egyes szakmák képviselői negyven-egynéhány éves korban szeretnének nyugdíjba vonulni, mások meg hetvenéves korukig szeretnének dolgozni, aggodalomra nincs sok ok. Úgy szép a demokrácia, ha valódi vita zajlik. Ha ütköztetik a véleményeket, s a követeléseiket akár tüntetésekkel is nyomatékosíthatják a polgárok. Voltak itt olyan idők is, nem is olyan régen, amikor a kóros lelkiismeret-hiányban szenvedő vezér a politikai ellenfeleinek tekintett „kóbor kutyákat” sintérteleppel fenyegette, és azt mondta a tüntetőkre, hogy majd megunják, és hazamennek. És egyszer csak mégis elege lett a tiltakozásokból, és a rendőrök szétverték a megmozdulásokat, és lőttek is, gumilövedékkel, szemmagasságban. A bukott kormányfő egy timföldgyár és más efféle közjavak után magáévá tette a Demokratikus Chartát, majd az egykori koalíciós társát megillető demokratikus ellenzék (de) védjegyét is. Maga mellé vette Bauer Tamást, Konrád Györgyöt, a sunyifasizmust vizionáló volt SZDSZ-es lelkészt, és lenyúlta melléjük a néhai rendszerváltó liberális párt terminológiáját is.
„Képzeli, hát szertelen” – mondaná Gyurcsányra a költő. Olyan szerepben szeretne tündökölni, amelyben az ő politikai ellenfele Orbán Viktor, akitől ő megvédi a szabad sajtót, az ügyészséget, a bíróságot, a szegényeket, a köztársaságot, Európát, a világot. Egyszer volt Budán kutyavásár. Ráadásul ez a tüntetés csak kutyakomédiára sikeredhetett. A közönség szövegértési bajokkal küzdött: Vágó István, ha akarja, még Orbánt is megtapsoltathatta volna velük. A „chartások” végső célja a kormány leváltása – erről szónokolt Gyurcsány. Úgy tűnik, az évente ezermilliárdokra rúgó adósságtörlesztést, aminek terhét neki köszönhetjük, ő szeretné kipréselné a népből. Ő biztos nem adóztatná meg úgy a multit, a bankvilágot, mint Orbán, a polgármesterei se perelnék vissza a vízműveket, nehogy bármit szóvá tehessen Sarkozy. Gyurcsányt nem zavarja, hogy oly mélyre süllyedt a hatalomból, oly messzire került attól, mint a Mariana-árok alja a Marstól. Már fenyegetőzni is van bátorsága. Az „Orbán-rezsim kiszolgálóinak nem lesz bocsánat” – harsogta a mikrofonba.
Jobb félni, mint megijedni. Talán ideje lenne tisztázni egyet és mást a Gyurcsány-korszak történései közül. Például: derüljön ki végre, hogy kik álltak az ártatlan cigány emberek elleni bérgyilkosságok mögött! Gyurcsánynak nem fenyegetőznie kellene. Ha már „bérmálkozni szokott”, inkább gyónhatna egy hosszút a szeretett népe fülébe.
Szombaton a chartások mellett tüntettek a rendvédelmisek is, akik ugyancsak háborítatlanul élhettek alkotmányos jogukkal. Elmondták, amit akartak, s ez így van rendjén. Egyebek mellett a nyugdíjkorhatáruk kitolása ellen emelték fel a szavukat. A bírók még nem tüntettek, ők csak nyilatkozatban tiltakoznak, fura módon azért, hogy nyolc évvel tovább dolgozhassanak, mint mások.
A szerzett jogaikért demonstráló rendőrök között nem kizárt, ott masíroztak azok is, akik az előző években törvénysértő, kegyetlen módon léptek fel az akkori tüntetőkkel szemben. Ha 2006-ban nem viselkedtek volna úgy a rend őrei, ahogy az csak rendőrállamban szokásos, ma nem ilyen lenne az ország gazdasági helyzete. Mert nem lett volna idejük a hatalom korrupt bitorlóinak arra, hogy szétlopják nemzeti javainkat, nem tudták volna ilyen gyalázatos módon eladósítani az országot. És akkor talán ok sem lett volna a szombati demonstrációra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.