Újabb szivárgás fenyeget

Hűteni kell a fukusimai atomreaktorokban megolvadt radioaktív tüzelőanyagot, különben újabb szivárgás veszélyeztetheti a környezetet. Az atomerőmű üzemeltetője rendkívüli kártérítést fizet a kitelepítetteknek, akik elégedetlenek az összeggel.

Győr Ágnes
2011. 04. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megolvadt a radioaktív tüzelőanyag egy része, a maradék pedig szemcsés formában ülepedett le a Fukusima–1 atomerőmű egyes és hármas reaktora nyomáskamráinak aljára – idézte a Kjodo hírügynökség a Japán Atomenergetikai Szövetség tegnap nyilvánosságra hozott elemzését. A szakemberek elmondták, viszonylag alacsony hőmérsékleten próbálják tartani a reaktorban lévő üzemanyagot, ugyanis ha felforrósodna, akkor előfordulhat, hogy kilyukasztja a tárolókat és ismét erős radioaktív szivárgás veszélyeztetné a környezetet. Takesi Szavada, a szövetség elnöke szerint rendben haladnak a munkálatok, de még akár három hónapba telhet, mire a radioaktív tüzelőanyag ügye végleg megoldódik.
Több mint egy hónappal a csaknem 28 ezer életet követelő földrengés után 140 ezer ember még mindig ideiglenes közösségi szállásokon él. A fukusimai atomerőművet üzemeltető Tepco elnöke tegnap bejelentette, hogy cége kezdeti kártérítésként körülbelül 12 ezer dollárt (2,2 millió forintot) fizet annak az ötvenezer családnak, amelyeket az atomerőmű 30 kilométeres övezetéből telepítettek ki – írta az AP. Az érintettek alamizsnának tartják az összeget, és sokan közülük Tokióba utaztak, hogy a cég ottani székhelye előtt fejezzék ki elégedetlenségüket a társasággal.

Schmitt Pál Kijevbe utazik. Az 1986-ban felrobbant csernobili atomerőmű köré tervezett újabb szarkofág megépítését szorgalmazó kijevi csúcstalálkozóra és donorkonferenciára utazik április 19-én Schmitt Pál köztársasági elnök – írta az MTI. A tanácskozáson a magyar köztársasági elnök is felszólal, majd a csernobili katasztrófában érintett országok állam- és kormányfői várhatóan közös nyilatkozatot is elfogadnak az atomenergia biztonságos és innovatív felhasználásáról. Emlékezetes, a Kijevtől 100 kilométerre fekvő csernobili nukleáris erőmű négyes reaktora 1986. április 26-án robbant fel, radioaktív szennyezést kibocsátva Európa nagy részére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.