Utódját keresi Nazarbajev

Nurszultan Nazarbajev győzelmét még Alekszandr Lukasenko is megirigyelhetné, a 95,5 százalékos eredmény ezúttal mégsem bántja a demokrácia érvényesülésére érzékeny nemzetközi közösséget. Asztanában enélkül is van elég gond, hiszen a siker ünneplése közepette már mindenki az utódlásra és a politikai rendszer korántsem egyszerű átalakítására gondol. Nem véletlenül, hiszen az elit csak haladékot kapott az új struktúra kiépítésére, az idő pedig sürget.

Stier Gábor
2011. 04. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beárnyékolja a jövő a felszabadult ünneplést. S persze a jelen, hiszen az arab világban történt felfordulás jelentős szerepet játszott a választások előrehozásában. A kazah politika boszorkánykonyháiban láthatóan úgy gondolták, hogy megelőzendő bármiféle esetleges robbanást, a kétségkívül népszerű Nurszultan Nazarbajev 2016-ig terjedő mandátuma végéig még levezényelheti az átmenetet. Az országnak ugyanis fel kell készülnie a Nazarbajev utáni korszakra, és valahogy el kell hagynia a személyhez kötött politika útját. Hasonló gondolatokat pendített meg rögtön a győzelem után a jó erőben lévő, ám már 70 éves elnök politikai tanácsadója, Ermuhamet Ertiszbajev is, anakronizmusnak nevezve az egypárti parlamentet, és a választások közeli kiírását előrevetítve felülről kiépített civil társadalmat és kétpárti rendszert vizionált.
Elemzők két utat vázolnak fel a klánok közötti vetélkedést az utóbbi időben már láthatóan nehezebben kezelő Nazarbajev előtt. Az egyik komolyabb változásokat nem hozna, hiszen csupán az utód felépítésére korlátozódna. E forgatókönyv gyengéje, hogy a hatalom családon belüli átadása egy ideje különböző okok miatt lekerült a napirendről, egy külső személy kijelölése körül pedig éles harc bontakozna ki az elitben. Ráadásul ez a verzió nem oldja meg a rendszer elnehezülésének problémáját sem. Ez utóbbira kézenfekvőbbnek tűnik az intézményi reformok a már említett tanácsadó által felvázolt elindítása.
Hasonló úton látszik elindulni a régió másik kulcsországa, Üzbegisztán is, ahol az országot szintén jó két évtizede irányító, 73 éves Iszlam Karimov aligha tudja megoldani a családon belüli utódlást, és nemrégiben bővítették a parlament hatáskörét.
Továbbiak a témáról az MNO.hu-n

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.