Útra kel az expedíció

Repülőgépre száll és Katmanduba indul holnap a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat öttagú csapata, hogy májusban újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs, ezúttal a Nepálban lévő, 8516 méteres Lhoce tetejére kapaszkodjon fel.

Grimm Balázs
2011. 04. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig fél évvel az Erőss Zsolt rehabilitációját szolgáló Cho-Oyu expedíció után holnap ismét útra kelnek a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat résztvevői. Minderről tegnap, budapesti sajtótájékoztatójukon számoltak be a csapat tagjai, Erőss Zsolt, Mécs László, Kollár Lajos, valamint Gál László. A holnap Katmanduba induló csoporthoz csatlakozik még Horváth Tibor, aki Ausztriában él és csak ma érkezik Magyarországra.
Az alpinisták a Föld negyedik legmagasabb hegyormára, a nepáli Himalájában lévő, 8516 méter magas Lhocéra készülnek, amelyre a déli oldalról, oxigénpalack és teherhordók igénybevétele nélkül szeretnének felkapaszkodni. A Lhoce az úgynevezett nagy nyolcezresek közé tartozik, a magyar hegymászók a csúcstámadás előtt a halálzónában töltik majd az éjszakát. Körülbelül 7800-7900 méteres magasságban, ahol annyira kevés az oxigén, hogy a szervezet minden előzetes jelzés nélkül öszszeomolhat – vázolta a várható rendkívüli nehézségeket Mécs László, hozzátéve: éppen ezért nagyon fontos a felkészülés és a lehető legjobb akklimatizáció.
A túra veszélyességét jelzi, hogy a Mount Everesttől alig két kilométerre lévő hegycsúcs utolsó szakaszára nagyon meredek, 45, sőt, helyenként 60 fokos dőlésű, jeges fal vezet fel. Az expedíció a nepáli felkészülés első heteiben kiegészül egy kilenctagú túracsapattal, amellyel közösen másszák meg a 6189 méter magas Island Peaket.
Miként korábban megírtuk, az első magyar állampolgárként a világ legmagasabb hegycsúcsára, a 8850 méteres Mount Everestre felkapaszkodó Erőss Zsolt tavaly januárban balesetet szenvedett a Magas-Tátrában. Mindkét lábát eltörte, jobb lábát további mászókarrierje érdekében, saját kérésére térdtől lefelé amputálták. A tavalyi év extrém sportolójának megválasztott hegymászó ősszel műlábbal indult el a 8201 méteres Cho-Oyura, amelyen a mostoha időjárás miatt társaival – akik az idei csapat tagjai is – 7100 méterig jutottak. – Úgy fest, nekem kell eldöntenem, orvosi szempontból hogyan vagyok – jellemezte a helyzetét Erőss. A sportember lapunk kérdésére elmondta: a doktorok szerint a rehabilitációs időszak még nem zárult le, ahhoz két év kellene, ő viszont lélekben már pontot tett a történet végére. Többféle sporttal, köztük úszással és a szomszéd kutyájával való futással készült fel az expedícióra. Időközben a Cho-Oyun szerzett tapasztalatok alapján a gyártóval közösen új, bakancs nélküli műlábat fejlesztettek ki. Ezzel a végtaggal a közelmúltban egy hetet síelt, egy hetet pedig hegyet mászott. Jó kondícióban van, mint fogalmazott, csúcsesélyesnek tartja magát.
A Lhoce térségében május közepétől a hónap végéig lehet csúcstámadással próbálkozni. Kollár Lajos szerint várhatóan május 16. lesz a legoptimálisabb időpont. Ha minden a tervek szerint halad, akkor a csapat június 6-án érkezik haza Magyarországra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.