Vallomást tett Bajnai, Szekeres és Hiller

Bajnai Gordon volt miniszterelnököt, Szekeres Imre honvédelmi és Hiller István oktatási exminisztert is kihallgatták tegnap az ügyészek a moszkvai kereskedelmi kirendeltség eladása kapcsán.

Török László
2011. 04. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akiket eddig tanúként hallgattak ki: Bajnai Gordon volt fejlesztési és gazdasági miniszter (volt kormányfő); Kiss Péter volt kancelláriaminiszter; Göncz Kinga volt külügyminiszter; Szekeres Imre volt honvédelmi miniszter; Hiller István volt oktatási és kulturális miniszter; Gráf József volt agrárminiszter; Iváncsik Imre, a polgári titkosszolgálatokat korábban irányító államtitkár; Tordai Csaba, a Miniszterelnöki Hivatal egykori államtitkára; Ficsor Ádám, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök volt kabinetfőnöke.
Akiket eddig gyanúsítottként hallgattak ki: Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő volt vezérigazgatója; Fekszi Márta volt külügyi államtitkár; Székely Árpád egykori moszkvai nagykövet.


Sötét színű, lefüggönyözött állami Audiban, biztonsági emberek kíséretében érkezett a Központi Nyomozó Főügyészségre Bajnai Gordon volt miniszterelnök. A politikust szállító jármű behajtott az épület belső udvarára, ezért a helyszínen lévő újságírók nem tudtak kérdéseket feltenni. A volt kormányfő titkárságának közleménye szerint Bajnai Gordont a kirendeltség eladásával kapcsolatban idézték be tanúként, mert 2008-ban gazdasági és fejlesztési miniszterként részt vett egy dobogókői kormányülésen, ahol tájékoztatás hangzott el a képviselettel kapcsolatban. Bajnai kicsivel több mint egy órát időzött az ügyészségen.
A szóban forgó kormányülésen jelen volt Szekeres Imre akkori honvédelmi miniszter is, bár – miként arról tegnapi kihallgatása után maga is nyilatkozott – nem végig. Körülbelül félórás kihallgatás után kifejtette: Afganisztánban akkor meghalt egy magyar katona, ezért ő előbb elhagyta a kormányülés helyszínét. A tanácskozásról készült emlékeztetőt később megkapta. Hozzátette: az áron aluli értékesítésről nem volt tudomása.
*
Szekeres a meghallgatásra is védő nélkül érkezett, mert mint fogalmazott, nincs szüksége védelemre.
Hiller István volt oktatási és kulturális miniszter is egyedül jött a KNYF-hez. Másfél órás kihallgatása végén beszámolt róla, hogy nem emlékszik arra, ki volt az előterjesztője a témának Dobogókőn. Szerinte az „egyebek” napirendi pontban volt szó a moszkvai kirendeltség értékesítéséről.
Úgy tűnik, hogy az ügyészség az összes olyan személyt, aki részt vett a kormányülésen, ki fogja hallgatni, emiatt várható, hogy Gyurcsány Ferenc volt kormányfőnek is tanúvallomást kell tennie. A múlt héten a volt miniszterelnök kabinetfőnöke, Ficsor Ádám tett tanúvallomást, ő azonban nem nyilatkozott a kihallgatás után. Kiss Péter volt kancelláriaminisztert azért idézte be az ügyészség, hogy igazolja, valóban ő hitelesítette a dobogókői kormányülésen készült jegyzőkönyvet.
Dobogókőn az ügyészség és az értékesítést vizsgáló Kormányzati Ellenőrzési Hivatal szerint lényegében arról döntött a kabinet, hogy „lepapírozzák” azt a korábbi szabálytalan tranzakciót, aminek eredményeként a kirendeltség 23,6 millió dollárért egy luxemburgi cég tulajdonába került. A kormányülés jegyzőkönyve szerint erre a feladatra a kormány a külügyminisztert és a pénzügyminisztert (Göncz Kingát és Veres Jánost) kérte fel. Két hónap múlva a kormány újrakezdte az épület eladásáról szóló eljárást.
A 2009 novembere óta tartó büntetőeljárásnak jelenleg három gyanúsítottja van, akik szabadlábon védekeznek: Horváthné Fekszi Márta volt külügyi államtitkár, Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezetője és Székely Árpád volt moszkvai nagykövet. A gyanúsítottak a nyomozó hatóság szerint – az árfolyamveszteségre is tekintettel – a magyar államnak csaknem hétmilliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a moszkvai ingatlanügylettel.
A megalapozott gyanú lényege szerint az akkori moszkvai magyar nagykövet – a Külügyminisztérium mint vagyonkezelő nevében eljárva – érvényes felhatalmazás hiányában, a vagyonkezelésre vonatkozó jogszabályok megkerülésével (például az értékesítést nem előzte meg pályáztatás) írta alá 2008. március 14-én az eladásról szóló szerződést. A Gyurcsány-kabinet pár hónappal később észlelte a szabálytalanságokat, ekkor döntöttek arról, hogy újrakezdik az eljárást. A második, 2008 novemberében létrejött szerződést a korábbi vevővel kötötték meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.