Volt jobbikosok új mozgalmat indítanak

A Jobbik jelenlegi vezetésével elégedetlen exjobbikosok Haza és Haladás Mozgalom néven alapítanának új pártot. A radikális pártból kiábrándultak még márciusban Nagykőrösön találkoztak, ahol új együttműködés körvonalait rajzolták fel.

Bóka Máté Ciprián
2011. 04. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az elmúlt hetekben a párt vezetése igyekezett kisebbíteni a Baranya megyéből érkező, az alapszervezetek önfeloszlatásáról szóló híreket, a lapunkat megkereső volt jobbikosok szerint nem elszigetelt jelenségről van szó. – Nemcsak Baranyában, hanem Tolna, Somogy, Zala, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun és Csongrád megyében is hasonló folyamatok játszódtak le a Jobbikon belül: vagy kizárták az aktivistákat, vagy arra kényszerítették őket, hogy maguktól lépjenek ki – mondta lapunknak Juhász Kálmán, aki tizenöt társával együtt tavaly ősszel hagyta ott a debreceni alapszervezetet. Juhász szerint a Jobbik a vidéki, szegény embereket kihasználta – elég a cigánybűnözéssel kapcsolatos kommunikációra gondolni –, de valójában nem tett és nem tesz értük semmit; hiányzik a vidékiek képviselete a pártból. Szerinte a szervezet radikalizmusa kiüresedett, és nincs benne sem akarat, sem szándék az ország helyzetének jobbítására.
Mint mondta, kilépett debreceni társaikkal együtt ők már megszervezték önmagukat, s Hajdú-Biharban csaknem ötvenen csatlakoztak is hozzájuk, a jelenleg bejegyzés alatt álló Debreceni Patrióta Egyesülethez.
Juhász Kálmán találkozót is szervezett Nagykőrösre a kilépett jobbikosoknak, amelyre az ország minden részéből érkeztek. A március közepén tartott találkozón a résztvevők megbeszélték: milyen okból, milyen körülmények között távoztak a pártból, egyben új kezdeményezést indítottak útnak, amely – Juhász szerint – a Haza és Haladás Mozgalom nevet kaphatja majd. Mint mondta, a mozgalom gerincét azok adják, akik csalódtak a radikális pártban, de várják a nemzeti érzelmű, a hazáért tenni akarókat is.
Futó Tibor szintén ott volt a nagykőrösi találkozón. Ő a Jobbik Somogy megyei elnöke volt tavaly őszig, amíg összetűzésbe nem került Vona Gábor pártelnökkel és a kaposvári illetőségű elnöki stábvezetővel, Varga Ildikóval. A somogyiak és az országos vezetés ugyanis két megyei listát adott le a tavaly őszi önkormányzati választásokon, s ezt sérelmezték is a somogyiak, mondván, a választmány által alkotott listát tudtuk nélkül írták át a fővárosban, s azt adta le Varga Ildikó a választási bizottságnál. Futót ezután ki is zárták a pártból. A férfi azt mondja, egyetlen fillért sem kért hét éven keresztül a Jobbikért végzett munkájáért, s így méltánytalan módon távolították el. A hozzá hasonlóan kizárt, kilépett jobbikosok lennének tagjai a Haza és Haladás Mozgalomnak. Szerinte csak Somogyban 150-en csatlakozhatnak hozzájuk.
– Nem elsősorban pártban gondolkozunk, hanem mozgalomban, mert a pártokból már kiábrándultak az emberek. Sokáig úgy gondoltuk, a Jobbik az utolsó esély, de csalódtunk – mondta Futó, hozzátéve: „elvakult voltam, de most már látom, milyen emberek vannak a Jobbikban.”
A szentesi Jobbik tagja volt Kovács Csaba. Ő tavaly áprilisban az egyik, ma már a parlamentben helyet foglaló jobbikos politikus kampányát segítette mint helyi kampányfőnök. Kovács is többedmagával hagyta ott a Jobbikot, miután azt látta: egyesek a tagság háta mögött keresnek kapcsolatot más pártokkal. Kovács szerint ma már nem ugyanaz a Jobbik, mint hét éve. Az új szerveződéssel kapcsolatban elmondta, szerinte korántsem kristályosodott ki annak formája, jelenleg is több párhuzamos kezdeményezés van az országban. Elgondolása szerint mindenesetre egy jobbközép, nemzeti érzelmű és nem szélsőséges pártot kellene létrehozni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.