A felzárkózó társadalom

Kerékgyártó T. István
2011. 05. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre inkább az ígérgetések csapdájába kerül a magyar gazdaság, részben nyitottsága, nemzetközi és európai beágyazottsága miatt, másfelől a társadalom érzelmileg megalapozott igényei következtében. Olyan fogyasztói társadalmi gyakorlat kezd érvényesülni (méghozzá annak minden gazdasági, értékrendbeli és emocionális következményeivel együtt), amellyel a jelenlegi kormányzat nap nap után szembesül. Miután pedig az állampolgár évtizedeken keresztül hozzászokott ahhoz, hogy kizárólag az állam emelte az árakat, döntött a bérekről, vagy éppenséggel felemás módon segített az elesetteken, nem véletlen, hogy szükségképpen kialakult a társadalomra a mai napig jellemző, különféle felelősségáthárító és bűnbakkereső magatartások egész sora. A mostani állapot még akkor is így értékelhető, ha örvendetesen felerősödött a morális mérlegelés igénye, mint ahogyan egyre több jel utal arra is, hogy az ország kezd újra visszatérni a normális viszonyokhoz. Ugyanakkor az utóbbi időszakban nemcsak az anyagi értelemen vett biztonsághiány utáni vágy nőtt meg, hanem a gazdasági rend és kiszámíthatóság iránti igény is, ami lassanként egyenesen tömegpszichózisként jelenik meg. Ugyanis csak a nemzetgazdaság normális fejlődésétől remélhető az a többlet, amelynek révén az államháztartás mozgástere is növelhető.
Az államadósság csökkentése nem önmagában vett cél, hanem már rövidebb távon is a jólétben élő és igazságos társadalom megteremtésével együtt. Mindebből következik, hogy azokat a vállalkozásokat érdemes támogatni, amelyek már bebizonyították exportképességüket, és támogatás esetén képesek versenyképességüket erősíteni, illetve exportjukat tovább fokozni. Ha megindulnak a remélt strukturális-tartalmi változások, csakhamar új viszonyrendszer kiépítésére nyílik kézzelfogható lehetőség a kormányzati hatalom és az állampolgárok között. Mialatt persze kénytelen-kelletlen tudomásul kell vennünk, hogy Magyarország lassanként olyan felzárkózó társadalomra kezd hasonlítani, amelynek egyik kényszerítő törekvése a részben öröklött infrastrukturális elmaradottság sürgős felszámolása, ami viszont feltétlenül a gazdasági növekedés legfőbb ösztönzőjének tekinthető. Az említett fejlesztéseken kívül elkerülhetetlenül fontos a túlzott társadalmi különbségek és esélyegyenlőtlenségek mérséklése.
A globalizálódó gazdaság következményei leginkább kívülről roncsolják a magyar társadalmat, de ha mindez azokkal a hatásokkal jár is, amelyek rendszeresen nehezebbé vagy éppen lehetetlenné teszik a gazdaság optimális működését, akkor sem gondolhatja komolyan senki sem, hogy a gazdasági felzárkózás dilemmáit könnyen megoldjuk. Nem is csak azért, mert változatlanul súlyos a mélyszegénységben élő több százezer állampolgár életesélyeinek fokozott szűkülése, hanem mert több millióan élnek a megállíthatatlan leszakadás árnyékában. Ehhez nyilvánvalóan hozzájárul, hogy hazánkban egymilliónál is több azoknak a száma, akiknek – ahogy mondani szokás – a jelenénél még a jövője is reménytelenebb. Minthogy pedig jelenleg alig akad törvényes munkája, illetve konvertálható képzettségre rövid időn belül nem képes szert tenni, távolról sem pusztán a tervezett állami szerepvállalás kiszélesítésére van szükség. A nyomasztó mélyszegénységet sem kezelhetjük pusztán etnikai kérdésként.
S hiába hajtogatjuk imamalomszerűen, hogy a működő magyarországi vállalkozások 95 százalékát az úgynevezett mikrovállalkozások adják, legfeljebb csak örülhetünk annak, hogy ezek az összes vállalat jóval több mint háromnegyedét alkotják. Minthogy annak a ténynek is, hogy radiálisan átalakul a nemzetközi munkamegosztás eddigi rendszere, legfeljebb az a lesújtó, hogy az államadósság után fizetendő kamatteher még mindig magas. Az elmúlt évben a jövedelemadó a bevételek közel 57 százalékát tette ki. Így csakugyan támogatásra érdemesek azok a cégek, amelyeknek termelése, szolgáltatása alkalmas arra, hogy a magyar piacról visszaszorítsa a külföldi versenyt. Végül is a gazdasági célok között támogatandók mindazok a beruházások, amelyek az említett gazdasági szereplők versenyképességét erősítik, kivált a fizikai és szellemi infrastruktúra fejlesztése, a jogi intézményi környezet folyamatos változtatása révén.

A szerző szociológus, egyetemi előadó

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.