A hazai áru stratégiai termék

Elsődleges cél, hogy magyar alapanyagból készült, hazai élelmiszerek legyenek a boltok polcain – jelentette ki Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke. Ehhez szerinte jobban kell szabályozni a piacot és meg kell oldani a feketekereskedelem kérdését is.

Dénes Zoltán
2011. 05. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Coface: van még remény. A magyarországi élelmiszeripar vállalkozásai viszonylag elfogadható pozícióban vannak, már ha az egyéb területek átlagával vonunk párhuzamot – közölte a Coface nemzetközi hitelbiztosító. Az ágazat nemzetközi versenyhátránya az elvégzett fejlesztéseknek köszönhetően csökkent az utóbbi időkben. Az élelmiszer-ipari cégek helyzete hoszszabb távon kedvezővé válhat azért is, mert állandó a termékeik iránti kereslet, jelentős az exportpotenciál. Hátráltató tényezőként sorolták fel az alapanyagárak nagyfokú ingadozását, a beszerzési ár alatti kiskereskedelmi értékesítést és az import által támasztott egyenlőtlen versenyt. Utóbbiban szerepe lehet a magas áfának is. Ezzel kapcsolatban a kistermelői érdekképviseletet és az egészséges, hazai, helyi termékek piacra jutásának elősegítését vállaló hazai civil szervezetek tegnap kiálltak az élelmiszer-ágazat szereplőinek azon törekvése mellett, hogy a kormány a jelenlegi 25 százalékról 5 százalékra csökkentse az áfát. A Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület közleménye szerint a magas adó ellehetetleníti a tájboltok gazdaságos működtetését, és ezzel akadályozza a létrehozásukat is.


Olyannyira általánossá vált az elmúlt években a számla nélküli értékesítés az agráriumban, ezen belül az élelmiszer-kereskedelemben, hogy a kormánynak gyakorlatilag az EU egyik alapvetését jelentő szabad áruáramlás szabályait kellene átgondolnia – fogalmazott Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) tegnapi közgyűlésén. Mint mondta, mára szinte nyílt titok, hogy egyes nagykereskedők csak akkor vesznek át a termelőktől alapanyagot, ha a felvásárolt áru minimum negyven százalékát számla nélkül tudják átadni, ellenkező esetben szóba sem állnak a gazdálkodókkal. Mindezt tarthatatlannak nevezte, mint ahogy azt is, hogy hazánkban van az unió legmagasabb általános forgalmi adó (áfa-) szintje. Emiatt – tette hozzá – egyértelmű, hogy szigorítani kell az ellenőrzést, s amint a központi költségvetés helyzete megengedi, csökkenteni szükséges az áfa mértékét is. Felhívta a jelenlévő feldolgozók figyelmét, hogy a kormány mindent megtesz majd annak érdekében, hogy magyar alapanyagból készül élelmiszerek kerüljenek a hazai boltok polcaira, s így a magyar fogyasztók kosarába.
Hangsúlyozta: a kabinet célja, hogy a lakosság minél több hazai élelmiszert vásárolhasson. Ennek érdekében készül a magyar termékrendelet is, amelyben konkrétan meg fogják határozni, milyen termék nevezhető majd magyarnak. Látni kell – tette hozzá –, hogy a fogyasztók hazai terméket szeretnének venni, de elriasztja őket a magasabb ár, ráadásul az áruházak polcain gyakran nem lelnek magyar árura. Ebben a helyzetben sok importőr abból profitált az elmúlt időszakban, hogy magyarként igyekezett eladni a külföldi terméket is. Az új jogszabály értelmében magyarnak csak olyan élelmiszert lehet nevezni, amely minimum 95 százalékban hazai alapanyagot tartalmaz. Font Sándor felkérte a feldolgozókat, hogy magyar alapanyagból állítsanak elő hazai élelmiszerti, és vegyenek részt a készülő, húsz évre előretekintő vidékfejlesztési stratégia és agrárkamarai törvény vitájában. Szerinte hazánk fontos előnye lehet, ha minden piaci szereplőnek hitelesen állíthatjuk: tiszta agrárkörnyezetben, tiszta élelmiszert tudunk előállítani. Rámutatott arra is, hogy az idei szűk esztendő után, amennyiben a kormány költségvetéssel kapcsolatos tervei megvalósulnak, a jövő évi költségvetésben jó esetben már mintegy ezermilliárd forinttal több forrással kalkulálhatnak.
Éder Tamás, az ÉFOSZ tegnap újraválasztott elnökének közlése szerint tavaly a 2009-es válságévhez képest további 0,4 százalékkal csökkent a hazai élelmiszeripar teljesítménye. Az ágazat – elsősorban vidéken – jelenleg mintegy százezer munkahelyet biztosít. Szerinte az évek óta tartó zsugorodás az adó- és a túlzott bürokratikus terhek csökkentése nélkül nem megoldható. Fontosnak nevezte a hosszú távú kormányzati stratégia megalkotását, és üdvözölte, hogy a kabinet célként fogalmazta meg az ország élelmiszer-önellátottságának fejlesztését. A szövetség meglátása szerint az ágazati kilátások vegyesek, de rövid és középtávon inkább negatívak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.