A katonák is besegítenek

Visszarendelt – jelenleg szakmai nyugdíjban részesülő – rendőrök lehetnek a munkafelügyelők, a honvédség pedig a közfoglalkoztatási programok szervezésében, logisztikai lebonyolításában vesz részt januártól. Az év elejétől a Belügyminisztérium alá tartozó központi közmunkaprogramok mellett figyelemre méltó az önkéntes munkára biztató, A mi ügyünk elnevezésű mozgalom is, amelyet tegnap mutattak be.

Bodacz Péter
2011. 05. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben egyre több részlet válik ismertté az állam foglalkoztatásbővítési – és ezzel szoros összefüggésben a szociális juttatási rendszer átalakítását illető – törekvéseiről, zászlót bontott A mi ügyünk elnevezésű mozgalom is. A civil kezdeményezés azt célozza, hogy aki teheti, egyedül vagy másokkal összefogva tegye szebbé környezetét. A mozgalom útjára indítói – köztük Böjte Csaba ferences szerzetes és Hende Csaba honvédelmi miniszter – egy tegnapi konferencián beszéltek minderről. Így megvalósulhat a parkosítást célzó Tündérkert-program, a lepusztult magán- és középületek felújítását célzó Szép ház program, illetve a Kárpát-medence népnevelési és gyermekszociális program is. Böjte szavai szerint a feladatok elvégzésében kulcsszerepük van a családoknak, és a program abban is segíthet, hogy a szegényeknek felajánlják a becsületes, jól végzett munka, az alkotás örömét.
Hogy a mozgalom idővel olyan méreteket ölt-e, amikor már a központilag szervezett közmunkásoknak is jutna feladat, egyelőre nem tudni, de – mint Hende Csaba a rendezvény szünetében tartott sajtótájékoztatón lapunk kérdésére közölte – akár ez is elképzelhető, például erdőtelepítések vagy szemétgyűjtési akciók alkalmával. A honvédelmi miniszter egyben megerősítette azt a sajtóértesülést is, hogy a hadsereg részt vesz majd a közmunkák lebonyolításában. Mint ismert, a juttatási rendszer átszabása és a rokkantnyugdíj-jogosultság felülvizsgálata folytán a kabinet több százezer főnyi régi-új munkaerővel számol, legtöbbjüknek a közfoglalkoztatási rendszer nyújthat átmeneti megélhetést. – A most készülő új honvédelmi törvény szól a közreműködésről. A több százezer munkás mozgatása, a rendszer működtetése eddig nem látott kihívásokat jelent. Jelenleg csak a honvédség rendelkezik a lebonyolításhoz szükséges szaktudással és logisztikával, ezért kézenfekvő, hogy részt vegyünk a munkában – fogalmazott Hende Csaba.
Első ízben lapunk számolt be arról, hogy a közfoglalkoztatás területe januártól leválik a jelenleg a Nemzetgazdasági Minisztériumban működő munkaügyi államtitkárságról, és a Belügyminisztérium fogja gondozni. A lépést a Hende által is elismert rendvédelmi szerepvállalás teszi indokolttá, a program lebonyolításában ugyanis a rendőrségnek is nagy szerepe lesz, ám ehhez előbb a tetemes állományhiányt kell megszüntetni. A kabinet kiszivárgott elképzelései szerint mindez a korkedvezménynyel nyugdíjba vonultak kárára fog végbemenni. A Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete honlapján tette közzé a kormánynak tulajdonított terveket, amelyek szerint néhány kivételtől eltekintve mindenkinek dolgoznia kell, aki nem töltötte be 57. életévét – ez az öregségi nyugdíjkorhatárnál öt évvel kevesebb –, és munkaképesség-csökkenése nem éri el a hetven százalékot. Az érintettek három hónap gondolkodási időt kapnak, de már erre az időszakra is a nyugdíjuknak csak a 80 százalékát folyósítják. A visszarendelt állományt korlátozott, lőfegyver nélküli szolgálatra fogják kötelezni; reggel hat és este tíz között, fő feladatkörük a közmunkások ellenőrzése, munkafelügyelete lesz, egyes esetekben állami intézményeknél ellenőri munkával bízzák majd meg őket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.