Alibi a móri ártatlannak?

Nem ejti a vádat és továbbra is hamis tanúzást ír a számlájára az ügyészség annak a családnak, amelyik alibit igazolt a móri bankrablás miatt tévesen tényleges életfogytiglanra ítélt, majd később jogerősen felmentett Kaiser Edének.

Csibra Tibor
2011. 05. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kaiser Ede jogerős, felmentő ítélete után sem zárta le a Fővárosi Főügyészség a móri aktákat, a hatóság továbbra is hamis tanúzással vádolja azt a családot, amelyik egykor alibit igazolt a 2002-es, nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablás idejére a korábban társtettesként tényleges életfogytiglanra ítélt férfinak. A Pesti Központi Kerületi Bíróságon tegnap folytatódott a per, amelynek elsőrendű terheltje, Gy. Anita a móri vérengzés idején Kaiser Ede barátnője volt. Ő és szintén vádlott szülei Kaiser elfogása után azzal keresték fel a nyomozókat, hogy a gyanúsított a család csepeli lakásán volt a bűncselekmény időpontjában. A hamis tanúzás negyedik érintettje az a varrónő, akihez Kaiser és Gy. Anita együtt ment el Budapest belvárosába a bankrablás utáni órákban. Az eljárást hosszabb időre felfüggesztették, miután kiderült: a móri vérengzést Nagy László és Weiszdorn Róbert követte el. Kaiser Edéről perújításában a Fővárosi Ítélőtábla idén januárban mondta ki jogerősen, hogy nincs köze a bankrabláshoz, egyéb bűncselekményeiért ugyanakkor 16 év fegyházbüntetést kapott.
Ennek fényében számos szakember úgy vélte, hogy a Gy. család ellen ejtheti a vádat az ügyészség, de a vádhatóság fenntartja, hogy a terheltek hamisan tanúskodtak Kaiser alibijének alátámasztására. A vádirat szerint Kaiser nem volt Gy.-éknél a bankrablás idején, sőt még mindig a móri bűncselekmény társtetteseként emlegeti a férfit. A hamis tanúzást az ügyészség néhány perces eltérésekben, illetve Kaiser telefonjának cellainformációiban látja bizonyítottnak. Utóbbi ugyanakkor szintén azt igazolja, hogy a férfi Csepelen volt a móri vérengzéskor. Érdekesség, hogy Kaiser elfogása után a nyomozók ellenőrizték telefonjainak cellainformációit, de a családra nem a rendőrség bukkant rá, hanem Gy. Anita maga ment be a testülethez és adta elő történetét. A nő állítja, hogy kihallgatásakor megfenyegették, hogy ne próbálja megakasztani a – véleménye szerint – koncepciós vizsgálatot Kaiser ellen. Mivel jogerős ítélet szól arról, hogy Kaiser Edének nincs köze a móri vérengzéshez, az is homályba vész, hogy az ügyészség milyen bűncselekményhez köti a hamis tanúzást. A vádhatóság egyik fő bizonyítéka volt az a tanú, aki a 2002-es vizsgálat idején telefonált a rendőrségre, és állította, hogy Gy.-ék hazudtak Kaiser fedezésére. A tanú tegnap nem jelent meg a PKKB idézésére, Vasvári Csaba bíró közölte: 50 ezer forint rendbírsággal sújtja a férfit, és keddre elrendelte hatósági elővezetését.
Gy. Anita lapunknak elmondta, hogy ígéretes amerikai modellkarrierje tört derékba a családja ellen folytatott eljárás miatt, mert így nem kaphatott vízumot. A család védője, Parti Ágnes kérdésünkre tarthatatlannak nevezte, hogy a hatóságok a közismert tények ellenére sem hajlandók változtatni álláspontjukon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.