Állnak a bürokratikus falak

Eddig mérsékelt változásokat hozott a kistermelői rendelet és a közbeszerzési törvény tavalyi módosítása, amivel a kormány a családi gazdálkodók termékeinek közvetlen értékesítését igyekezett segíteni. Ismét lehet majd pályázni a kisebb vágóhidak, úgynevezett vágópontok létrehozására.

Dénes Zoltán
2011. 05. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy előrelépés volt a kis- és családi gazdálkodók számára a kistermelői rendelet és a közbeszerzési törvény tavalyi módosítása, ám még számtalan akadály nehezíti a termelők többségének közvetlen megjelenését a kereskedelemben – mondta az érintett jogszabályok változtatásában meghatározó szerepet vállaló Szabadkai Andrea, a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület programvezetője. Tájékoztatása szerint a bürokratikus falak további lebontásában a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szakemberei nagyon nyitottak, de a legtöbb még meglévő akadály gyakorta más tárcák, vagy éppen uniós hatáskörbe tartozik. Példaként említette a falusi vendéglátást nehezítő, a pálinkával kapcsolatos szabályozást, a mindenkire vonatkozó nyugta- vagy számlaadási kötelezettséget, illetve a HACCP nevű élelmiszer-biztonsági rendszer felesleges megkövetelését a kisgazdáktól. A szakértő szerint még igen sok munka szükséges ahhoz, hogy a helyi feldolgozás és értékesítés valóban újra teret nyerjen hazákban. A termelői vásár például nem került bele a kistermelői rendeletbe, de – tette hozzá – reménykeltő, hogy a VM már dolgozik e kategória megalkotásán. Segítene továbbá a gazdálkodókon, ha a feldolgozott és állati termékek közvetlen értékesítési lehetőségének határát a mostani negyven kilométerről a gazdálkodók telephelyének megyéjére és a szomszédos megyékre terjesztenék ki. Mint mondta, a közbeszerzési törvény módosítása is jó kezdeményezés volt, ám meglátása szerint különálló közétkeztetési törvényre lenne szükség, amelyben prioritásként fogalmaznák meg a helyi, illetve közeli termékek felhasználását.
– Mindettől függetlenül – tette hozzá – a már életbe lépett korrekciók is sok tekintetben jótékony hatást gyakoroltak. Például elkezdtek szaporodni az úgynevezett tájboltok és sikeres a nyers hús helyi boltokban, piacokon való értékesíthetősége is. További konkrét segítséget jelenthet a vidékfejlesztési miniszter által a hét végén bejelentett újabb intézkedés is, amely szerint nemsokára elérhetők lesznek a pályázati források a kisebb kapacitású vágóhidak, úgynevezett vágópontok létesítéséhez.
Emlékezetes, hogy a kistermelői rendelet és a közbeszerzési törvény tavalyi módosításának köszönhetően immár a gazda is értékesítheti a vágóhidakon levágatott állatait, eladhatja a nyers húst a környező kereskedelmi és vendéglátóhelyeknek, illetve az általa előállított többféle termékkel is megjelenhet a piacon. Emellett a gazdák – a tanyasi vagy a vidéki környezetben – a házi élelmiszerekhez és a gasztronómiai hagyományokhoz kapcsolódó tevékenységek bemutatása során ismét felszolgálhatják a helyben elkészített élelmiszereket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.