Amerika ünnepel és emlékezik

Bár még tart az Oszama bin Laden halálával kapcsolatos latolgatásokkal vegyes hírözön, a terroristavezér likvidálása óta eltelt néhány napban megjelent reakciók megmutatták, hogy milyen helyet foglal el az amerikai tudatban a 2011. szeptember 11-i támadásokat végrehajtó al-Kaida vezetője.

Hírösszefoglaló
2011. 05. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jó időzítés. A pakisztáni hatóságok alighanem tudtak az Oszama bin Laden háza elleni amerikai támadásról, a házban lévők nem védekeztek, és jó oka van annak, hogy az amerikai vezetés éppen most szánta el magát a támadásra, egyebek között erről írt a Komszomolszkaja Pravda című orosz lap. Az elemzés rámutat: semmi akadálya nem lett volna, hogy Bin Ladent foglyul ejtsék és bíróság elé állítsák, amint megtették Szaddám Husszein iraki diktátorral. Bin Laden a legjobb volt a meglévő lehetőségek közül az erő és hatékonyság demonstrálására, és még szuperhőssé is teszi az elnököt – írta a lap. (MTI)


A CNN hírtelevízió azzal a férfival készített riportot, akinek a fia volt a támadásokra válaszul megindított afganisztáni háborúban elesett első amerikai katona – pontosabban CIA-ügynök. Michael Spann „félkatonai” ügyekért felelős tiszt volt a központi hírszerzésnél, részt vett az amerikai tálibnak nevezett, a hadműveletek elején elfogott fiatalember, John Walker Lindh kihallgatásában Bin Laden után nyomozva, ám 2001. november 25-én életét vesztette, amikor a tálib foglyok fellázadtak egy börtönként használt mazari-sarifi erődben. Az apa, Johnny Spann Oszama bin Laden halálára reagálva csak ennyit írt a Facebookra: „Nagyszerű nap a mai… az a szemétláda halott!” A televíziónak nyilatkozva pedig azt mondja, „ha azt kérdezik, hogy büszke vagyok-e, hogy meghalt, akkor azt válaszolom, igen. Boldog vagyok-e a halála miatt? Igen. Az a fickó egy szörnyeteg volt. Egy gyilkos.” A megrögzött republikánus, George W. Bush volt elnök híve két kitűzőt visel hajtókáján: egy amerikai zászlót és egy másikat, amelyen egy fegyveres alak, stilizált terroristafigura látható áthúzva. „Sosem veszem le” – mondja a gyászoló férfi; Lehet, hogy Bin Laden halott, de Johnny Spann számára a harc távolról sem ért véget – zárja a riportról készül összefoglalót a CNN, amivel alighanem sok amerikai egyetért.
A terroristavezér halálhírét ünnepségek követték szerte az Egyesült Államokban, tegnap pedig Barack Obama ellátogatott a 2001-ben lerombolt New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) emlékhelyére, ahol az áldozatok több hozzátartozójával találkozott.
Miközben Amerika ünnepel és emlékezik, a világ továbbra is válaszokat vár a rajtaütéssel kapcsolatban. Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa a tények részletes ismertetését kérte a világ tájékoztatása és a művelet törvényességének megállapítása céljából. Az al-Arabíja hírtelevízió ugyanakkor idézett egy pakisztáni forrást, aki Bin Laden lányára hivatkozva azt állította, az al-Kaida vezetőjét nem rejtekhelyén ölték meg, hanem letartóztatták, és később végeztek vele. Arról sincs egyezség, hogy kik vezették hozzá az amerikaiakat. Az al-Vatan című szaúdi lap a terrorhálózat második emberét, Ajman az-Zavahrival gyanítja a háttérben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.