Aranykéz utca: Rohácot látták a robbantáskor

Újabb, eddig feltáratlan, nagy vihart kavart bűncselekmény is megoldódhat a Jozef Rohác elleni eljárásban. Egy, a napokban jelentkezett szemtanú látta a szlovák férfit az Aranykéz utcai robbantás helyszínén az 1998-as merénylet idején. A Fenyő-gyilkosság újabb nyomozásában a két évig pihentetett bizonyíték ügyét a Legfőbb Ügyészség is vizsgálja.<br />

Csibra Tibor
2011. 05. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még tart az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vizsgálata Jozef Rohác DNS-mintájának eltűnése ügyében, az eljárásba időközben felügyeleti szervként bekapcsolódott a Legfőbb Ügyészség is – tudta meg lapunk. A bizonyítékról – amely új lendületet adott a Fenyő János médiavállalkozó ellen tizenhárom éve elkövetett merénylet nyomozásának – nemrég kiderült, hogy a genetikai mintát két éve, a Seres Zoltán elleni gyilkossági kísérlet vizsgálatakor levették Roháctól, de a dokumentum azóta a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézetben (BSZKI) hevert. Rohác körül felgyorsulni látszanak az események. A napokban jelentkezett egy szemtanú, aki látta őt az 1998-as, négy áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantás helyszínén a merénylet idején. A tanú beszámolóját a Nemzeti Nyomozó Irodához (NNI) köthető forrásunk sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta.
Úgy tudjuk, az Aranykéz utcai merénylet ügyében tizenhárom év után jelentkező tanú a rendőrség egyik volt operatív tisztjével osztotta meg értesüléseit, aki az ORFK-hoz irányította a robbantás idején a környéken pincérként dolgozó férfit. Értesüléseink szerint a tanú eddig azért nem számolt be információiról a nyomozóknak, mert félt, hogy az elkövetők felderíthetik kilétét. A rendőrség korábban is gyanította, hogy Rohácnak és bandájának köze lehetett a merénylethez, a szlovák férfiakból álló csoport a robbantás után sietősen távozott az egyik közeli szállodából, ahova saját nevükön jelentkeztek be.

*

Rohác tíz évig bujkált a bűncselekmény után, majd 2008 őszén Prágában fogták el. A robbantást vélhetőleg előkészítő és végrehajtó csoportból már csak Jozef Rohác van életben, a többiek gyilkosságok áldozatai lettek.
Rohácot egy éve felmentette a Fővárosi Bíróság abban az ügyben, amelyben azzal vádolták, hogy 1997-ben megpróbálta felrobbantani Seres Zoltán vállalkozó kocsiját.
A nem jogerős határozat indokolásában elhangzott, hogy a nyomozó hatóságok olyan elképesztően hanyagul kezelték a rendelkezésre álló egyetlen tárgyi bizonyítékot, hogy az alapján nem lehetett elítélni Rohácot. A férfit akkori letartóztatása alatt többször kihallgatta a Nemzeti Nyomozó Iroda az Aranykéz utcai robbantás ügyében is, de a férfi semmit nem mondott arról a nyomozóknak. Az említett DNS-mintát az akkori eljárásban vették tőle, de annak a Fenyő-gyilkosság elkövetőjével való egyezőségéről csak februárban értesítette a BSZKI az NNI-t, a testület ezután haladéktalanul kiadta a nemzetközi elfogatóparancsot Rohác ellen, akit lakhelyén, a felvidéki Léván vettek őrizetbe a szlovák hatóságok.
A kilencvenes évek magyarországi leszámolásait jól ismerő szakemberek közül sokan úgy vélik, hogy hazánkban politikai fordulatra volt szükség ahhoz, hogy a bűncselekmények elkövetői, illetve felbujtói ellen végre érdemben nyomozzanak az illetékesek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.