Bizalom van, privatizáció nem lesz

Munkatársunktól
2011. 05. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megbízható gazdasági partnernek tekintik Magyarországot a nemzetközi piaci szereplők, erre utalnak az elmúlt időszak történései – vélekedett tegnap a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetője. Fellegi Tamás a Hungarian Business Leaders Forum pénzügyi csúcstalálkozóján szólalt fel, s a távirati iroda tudósítása szerint úgy fogalmazott: hazánk jó külföldi megítélését mutatja egyebek közt, hogy a nemrégiben meghirdetett 3,75 milliárd dollárnyi magyar államkötvényre 13,5 milliárd dollár értékben tettek ajánlatot a befektetők. A tárcavezető a bizalom megszilárdulásának jeleként értékelte azokat a közelmúltban tett bejelentéseket is, amelyek szerint a nemzetközi vállalatok kétmilliárd euró összértékű beruházást hajtanak végre Magyarországon.
Fellegi Tamás a nemzeti vagyonról szólva közölte, hogy hamarosan az Országgyűlés elé kerül a 2011–2014 közötti időszakról szóló Nemzeti Vagyongazdálkodási Irányelv. – A dokumentum tervezete lezártnak tekinti a privatizációt – mondta a miniszter, indokként hozzátette: a működőtőke bevonását a továbbiakban nem lehet magánosítással ösztönözni, sőt, törekedni kell a meglévő közvagyon ésszerű hasznosítására, lehetőség szerinti gyarapítására. A tárcavezető szerint az állami tulajdon kezelésekor egyensúlyba kell hozni az üzleti szemléletet és a közjó szempontjait. Ezért a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. hamarosan vállalati kódexet ad közre, amely szabályrendszer lehetőséget teremt a közérdek fokozottabb érvényesítésére és átlátható, felelős viszonyokat alakít ki az állami cégeknél. A közvagyon védelmével kapcsolatban Fellegei Tamás említést tett arról is: a kormányzat megszünteti az állam számára előnytelen úgynevezett PPP-beruházásokat. Az előző ciklusban kötött efféle megállapodások átvizsgálásánál ugyanis kiderült, hogy a fejlesztések kockázatait az állam és az önkormányzatok viselik, miközben az ügyletekkel többszörös haszonra szert tevő magáncégeket semmilyen rizikó sem terheli.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.