Csak Kammererék tudják, mit akarnak

A szokásosnál hamarabb, már e hét végén megrendezik az első világ- és Európa-bajnoki kajak-kenu válogatóversenyt. Péntektől vasárnapig Szegeden csak a férfi kajakosok lapátolnak élesben, a hölgyek és a kenusok tájékoztató jelleggel. A kivételezettség veszélyeztetettséget takar, a legnépesebb szakágban az elmúlt években nem a számításaink szerint alakultak a világversenyek. Márpedig augusztusban vb-t rendezünk, ahol a kalkulálható női éremeső mellett férfi olimpiai kvótákat is szeretnénk ünnepelni.

2011. 05. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan ütemben fejlődik a kajak-kenu, és olyan erős a nemzetközi konkurencia, hogy manapság már az olimpiai indulási jog megszerzése is hatalmas fegyverténynek számít. Ha például a tavalyi poznani világbajnokság lett volna a kvalifikációs verseny, akkor férfi kajakosaink a lehetséges nyolcból csak kettő kvótát gyűjtöttek volna, Kammerer Zoltán és Vereckei Ákos révén. Ez kevés, ennél többet, sokkal többet szeretnénk – érvelt a korai szezonkezdet mellett Storcz Botond szövetségi kapitány.
Mivel Londonban vizsgázik először az új menetrend, érdemes rögzíteni, mely számokban osztanak érmeket. Férfi kajakban K1, K2 és K4 1000 m, K1 és K2 200 m, női kajakban K1, K2 és K4 500 m, K1 200 m, kenuban C1 és C2 1000 m, C1 200 m. A megszerezhető kvóták száma nyolc, hat, illetve három. Ebből az is kitűnik, kajakban majd a férfiaknál és a nőknél is két-két embernek dupláznia kell, hiszen az öt, illetve négy egységben elméletileg tíz, illetve nyolc ember is elférhet. Általános vélemény szerint a hölgyeknél ez nem okoz gondot, a férfiaknál viszont nem a bőségtől, hanem az ínségtől kell tartani – miként arra Storcz Botond felhívta a figyelmet. További fontos szabály, hogy a kvóták ugyan nem névre szólnak, de névre szólóan lehet őket megszerezni; ha tehát ugyanaz a versenyző a vb-n két egységben is teljesíti az előírt feltételt, az csupán egy londoni helyet ér.
Éppen ezért a szövetség az idén soha nem látott szigort vezetett be a férfi kajakosoknál. Aki olimpiai számban rajthoz áll a vb-n, az másik futamban nem indulhat; még olyanban sem, ami nem szerepel az ötkarikás műsorban. Hangsúlyozzuk, dacárra annak, hogy jövőre kényszer lesz a duplázás.
– Sajnálom, hogy ilyen szigorú az előírás, hiszen a kajak kettes ötszáz méter a sydneyi olimpia óta bérelt számom, s a tavaly bevezetett ötezer méteres futamban is szívesen kipróbáltam volna magam. Ám megértem a kapitány aggodalmát, hiszen a kvótaszerzés mindennél fontosabb. Remélem, ezt a fiatalok is belátják – fejtette ki az érdeklődésünkre Kammerer Zoltán.
Utolsó mondatával arra célzott, hogy miközben ő és Vereckei már a válogatóra is csak az általuk megcélzott kajak kettes ezer méterre neveztek be – amelyen tavaly Poznanban vb-ezüstöt hoztak –, addig a válogatott tagjai közül többen három futamban is elindulnak a hét végén. Pedig az elmúlt két év keserű tapasztalatai miatt – tavaly Poznanban a magyar négyes nem jutott be a döntőbe – Storcz vezetésével az edzők már az ősszel kijelölték a (Kammerer és Vereckei nélkül) legerősebbnek vélt négyest: Szalai Tamás, Gyökös Lajos, Kucsera Gábor, Boros Gergely. Már az is érdekes, hogy Gyökös, akit két éve – a 2006-ban világbajnok kvartett vezérevezőseként! – úgymond alkalmatlannak minősítettek a négyesezésre, tagja az egységnek. S mintha a bizalom hiányáról tanúskodna, hogy a hét végén Szalai és Kucsera szólóban és párosban is felméri önmagát és a mezőnyt – csak jobb híján kell a négyes? Egyetérthetünk Storczcal, a vitás kérdéseket minél hamarabb tisztázni kell, ezért az olimpiai számokban a második válogatót is nagyon korán, már június derekán megrendezik.
A nőknél a várandós Janics Natasát kell pótolni, ötszázon két világ- (Kovács Katalin, Benedek Dalma) és egy Európa-bajnok (Kozák Danuta) áll beugrásra készen, s valószínűleg Csipes Tamarával is számolni kell. A kenusoknál kettesben várható majd éles harc a 2009-ben Európa-bajnok Sáfrán testvérek, a tavaly vb-bronzérmes Mike Róbert és Tóth Márton, valamint a Kozmann György visszatérésével ismét összeállt pekingi bronzérmes Kozmann, Kiss Tamás duó között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.