Ébredés a rémálomból

Felélénkült tegnap a hazai tőkepiacon a forgalom az előző ötnapi nyomott hangulat után. A nap nyertese elemzők szerint a Mol volt, amely tőzsdezárás után rossz híreket kapott.

Hírösszefoglaló
2011. 05. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 78,62 pontos, 0,34 százalékos emelkedéssel, 23 058,16 ponton zárt tegnap. – Az utóbbi öt napban nyomott volt a hangulat a budapesti parketten, és a nemzetközi piacokon is inkább a profitrealizálás volt jellemző, tegnap aztán ezt korrigálta a piac – mondta Gerőcs Tamás, az Equilor Befektetési Zrt. üzletkötője. Az előző napi rendkívül alacsony, 7,7 milliárd forintos forgalmú nap után tegnap több mint 13 milliárd forint értékben kötöttek üzleteket – hívta fel a figyelmet az elemző. A nap nyertese szerinte a Mol volt, az olajpapírok mindenütt jól teljesítettek. A Mol 700 forinttal, 3,10 százalékkal, 23 300 forintra erősödött hárommilliárd forintos forgalomban. Késő délután érkezett a hír, hogy a horvát tőkepiaci felügyelet szerint a Mol mint az INA olajvállalat legnagyobb részvényese, manipulálta a részvénypiacot. A hazai olajtársaság a vád szerint a tavaly decemberi nyilvános vételi ajánlatával és a később a médián keresztül terjesztett információival „hamis és félrevezető” jelzéseket adott, hogy megszerezze az INA többségét.
Az OTP a tegnapi kereskedésben a 6200 forintos szint alá csökkent, és az árfolyama folyamatosan „lefelé csordogál”. Ezt a továbbiakban egyrészt a bankadóval kapcsolatos hírek, másrészt a devizahitelesek megsegítéséről szóló kormány-bankszektor megállapodás befolyásolhatja. A bankpapír részvényeinek ára 90 forinttal, 1,45 százalékkal, 6100 forintra csökkent, forgalmuk 6,5 milliárd forintot tett ki. A szakértő elmondta: a gyógyszerszektort érintő kedden bejelentett változások korábban is ismertek voltak, azokat már beárazta a piac. A Richter-papírok árfolyama 210 forinttal, 0,59 százalékkal, 35 605 forintra gyengült, a részvények forgalma 1,5 milliárd forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 307 millió forintos forgalom mellett 95 forinttal, 0,50 százalékkal, 19 100 forintra nőtt. A Magyar Telekom árfolyama 1 forinttal, 0,19 százalékkal, 536 forintra esett, forgalma 1,1 milliárd forint volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.