Egy új metró ára a tartozás

Harmincszor keresték fel az adóhatóság munkatársai azt a szekszárdi vállalkozást, amely vezeti a legtöbbször végrehajtás alá kerülő társaságok listáját. Vidéken több a végrehajtási eljárás, mint Budapesten.

Jakubász Tamás
2011. 05. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Százhúszezer vállalkozás ellen folytat köztartozás miatt végrehajtást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az adatra a feketelista.hu internetes regiszter hívta fel a figyelmet, rögzítve: az érintett vállalkozásoktól összesen 534 milliárd forintot szeretne behajtani a hatóság. A szóban forgó vállalkozások tehát nagyjából akkora öszszeggel tartoznak az államnak, amiből ki lehetne alakítani egy új fővárosi metróvonalat.
A köztartozásos cégek listáján jóformán folyamatosan cserélődnek a nevek. Hetente körülbelül ötezer társaság egyenlíti ki adósságát, ám közben nagyjából ugyanannyi mulasztja el befizetni a közterheket. Olyan társaságok is akadnak, amelyek éppen hogy lekerülnek, szinte azonnal ismét a listán találják magukat. Az internetes regiszter kimutatást készített a kétszáz leggyakrabban adóhatósági végrehajtás alá kerülő társaságokról, és az összesítésben több érdekesség is fellelhető. Például az, hogy a kétes rangsor első helyén található szekszárdi vállalkozásnál már harmincszor jártak az adóhatóság végrehajtói, és a kétszázadik helyre sorolt cég neve mellett is 13 hivatali eljárás szerepelt. Meglepőnek nevezhető, hogy a közterhekkel leggyakrabban elmaradó társaságok kétszázas listáján szinte nincs fővárosi vállalkozás – pécsi és kaposvári annál inkább. A baranyai megyeszékhely ötven cégének neve olvasható a kétszázas összesítésben, a somogyi központról pedig húsz társaság került be a nem éppen illusztris kimutatásba.
A feketelista.hu számba vette az egyes megyéket, és megállapította: jelenleg minden ötödik Pest megyei vállalkozás ellen végrehajtást folytat az adóhatóság, valamint hasonló – húsz százalék körüli – arányt mutatnak a borsodi, a hevesi és a nógrádi számsorok is. Győr-Moson-Sopron és Zala megye adja a másik végpontot, a nyugati megyékben tízből csupán egy helyi társaság ellen zajlik végrehajtás.
A százhúszezer vállalkozástól követelt 534 milliárd forint csak az egyik – kisebb – részét adja a honi vállalkozói szféra teljes adótartozásának. A NAV összesen 2100 milliárd forint céges közadósságot tart nyilván, ugyanakkor feltételezhető: a summa jelentős része soha nem folyik be az államkasszába. Az összeg háromnegyedét ugyanis bedőlt vállalkozások halmozták fel: a vagyontalan társaságok – a jelenlegi állás szerint – 1500 milliárd forinttal maradnak végérvényesen adósai a költségvetésnek.

Körbeérő tartozáslánc. Enyhítheti a körbetartozásból származó problémákat egy június
30-án elinduló szolgáltatás. A HONEM névre keresztelt tartozáskiegyenlítő rendszer Európa számos állama mellett Magyarországon is elérhető lesz. A módszer segítségével a cégek a lejárt követeléseiket a fennálló tartozásokra fordíthatják. A szolgáltatást a tengerentúli Nevada államban székelő P2P Money cég dolgozta ki, amely megoldás lényege, hogy a vállalkozások egy internetes rendszerben rögzíthetik elismert, ki nem fizetett követeléseiket, a szisztéma pedig kapcsolatot keres a számlák között, és összevezeti a tartozásokat, valamint a kintlévőségeket. A társaság tervei szerint a leendő ügyfelek az interneten és partnerirodákban, például könyvelőknél is igénybe vehetik majd a szolgáltatást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.