Egyre veszélyesebb ország Pakisztán

Hillary Clinton már 2007-ben a világ legveszélyesebb országának nevezte Pakisztánt. Az elmúlt években a terrorista merényletek és a civil áldozatok száma valóban megnövekedett. Lehet, hogy a mozlim atomhatalom a terrorizmus szempontjából rosszabb hely, mint Afganisztán? Miközben Iszlámábád komoly áldozatokat hoz azért, hogy megfeleljen amerikai szövetségese elvárásainak, köztudott, hogy a pakisztáni titkosszolgálat kettős játékot játszik.

Radnóti Aliz
2011. 05. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt, hogy a befolyásos pakisztáni körök némelyike közvetlen kapcsolatot tart fenn a hivatalos ellenséggel, bizonyítani látszik, hogy Oszama bin Ladent nem egy törzsi vidéken eldugott faluban, hanem az Iszlámábád közelében lévő Abbottábádban találták meg.
Elemzők sokszor felvetették már: a helyzet megoldásában a szomszédos ország, Pakisztán kulcsszerepet játszik. Amíg a határ keleti oldalán nem számolják fel a tálibok búvóhelyeit, addig kevés az esély a háború sikeres befejezésére. A logika azonban fordítva is érvényes: amíg dúl az afganisztáni háború, addig Pakisztán egyre veszélyesebb országgá válik.
Miközben Iszlámábádban a demokratikus úton megválasztott kormány épp csak tartja magát, a gazdaság – a tavalyi árvíz óta, és mióta a Nemzetközi Valutaalap visszatartja hiteleit – zuhanórepülésben van, az országban pedig évről évre nő a terrorizmus áldozatainak száma. Míg 2003-ban 189 embert öltek meg, addig 2011-ben, csak április végéig, ez a szám 1720-ra emelkedett. A merényletek áldozatai között mindig a civilek aránya volt a magasabb. A halottakat nézve eddig 2009 volt a legkiugróbb év. Ekkor tisztította meg a pakisztáni hadsereg a törzsi területek terrorista melegágyainak egy részét.
Afganisztánban az Amerika vezette háború az erőfeszítések ellenére igen kevés eredményt ért el. Tíz év alatt nem sikerült legyőzni a tálibokat, és a közbiztonságot sem teremtették meg. Az áldozatok száma itt is egyre emelkedik, az országból kiinduló, illegális kábítószer-kereskedelem pedig rekordméreteket öltött.
A bizonytalanság mára átgyűrűzött Pakisztánba is. Korábban szinte elképzelhetetlen lett volna, hogy a szélsőségesek rendszeres terrorista támadásokkal fenyegessék a polgári lakosságot a törzsi vidékektől messze, az ország olyan nagyvárosaiban, mint Lahór vagy Iszlámábád. A szövetségesek egymásra mutogatnak, közben a mozlim lakosság minden eddiginél erősebben Amerika-ellenes. Az Egyesült Államok az idei év első négy hónapjában pakisztáni felségterületen ötször annyi robot-repülőgépes támadást hajtott végre, mint 2009-ben. Az áldozatok száma itt is megháromszorozódott.
Amerika és a NATO 2014-re tervezi a kivonulást Afganisztánból. A terv lelkesítő, de a háború utáni rendezés nehezen elképzelhető Pakisztán szerepvállalása nélkül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.