Elment a szociofilmes

Kárpáti György
2011. 05. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sós Mari egész életét a filmnek, a magyar filmnek szentelte. Már középiskolában amatőrként ismerkedett a mozgókép világával, és 18 éves korától a haláláig a szakmában, a szakmáért dolgozott. „Minden évben azt várom, hogy a szemle hatására divatba jön újra a magyar film, és az emberek ismét járnak majd moziba” – nyilatkozta a tavalyi filmszemle előtt.
A magyar filmszemléken a dokumentumfilmek egyik legkonstruktívabb kritikusa volt. Az elmúlt években különösképpen foglalkoztatta a szegénység, a hátrányos helyzetű, kiszolgáltatott emberek sorsa, élharcosa volt a kisebbségi témáknak. A cigányságról szóló filmekről nélküle nem volt beszélgetés, de ha nem volt megfelelő fórum hozzá, maga szervezte azt meg. Nevéhez fűződik a Cigány Filmfesztivál megvalósítása, és ahogy fogalmazott, az egyik legfontosabb álma teljesült azzal, hogy a rendezvényt elvitték a VIII. kerületbe, „oda, ahol az a legtöbbeket érinti”. Szívügyének tekintette a dokumentumfilmek nézőhöz, televízióba való eljuttatását. Filmet forgatott a gyermekszegénységről, amit sorozatnak tervezett. Alkotómunkája mellett fáradhatatlanul részt vett a filmszakma ügyeiben, és még tanításra is jutott idejéből. A Portréfilm, a Mindenki cirkusza, A férfi, aki virágot hord a szájában című alkotásaival díjak sorát nyerte, a Boldogtalan kalappal Cannes-ban szerepelt, munkásságáért Balázs Béla-díjban részesült.
Mindössze 62 évesen hunyt el. Halálával pótolhatatlan űr keletkezett az érzékeny szociofilmesek között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.