Érdekek csatája a Fekete-tenger körül

A romániai Deveseluba telepítendő amerikai rakétavédelmi rendszer kifejezetten defenzív jellegű, és nem Oroszország ellen irányul – nyilatkozta lapunknak adott interjújában a román külügyminiszter. Teodor Baconschi szerint az ügy nem befolyásolja a román–orosz kapcsolatokat. A kormányzó jobbközép demokraták politikusa – aki továbbra is bízik országa idei schengeni csatlakozásában – azt is elmondta, rendkívül jó Bukarest együttműködése a magyar uniós elnökséggel.

Pataky István
2011. 05. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Levélben szavaztatnák a külföldi románokat. Heves viták övezik Bukarestben Emil Boc jobbközép kormányának tervét, miszerint a 2012-es parlamenti választásokra bevezetnék a levélben történő szavazást. A külügyminisztérium által decemberben közvitára bocsátott módosító indítvány értelmében a kezdeményezés tétje ismét bevonni a romániai politikai és közéletbe a külföldön élő románokat. A tárca becslése szerint több mint hárommillió román rendelkezik külföldön állandó lakhelylyel vagy tartózkodási engedéllyel, ehhez képest a 2009 decemberében rendezett államfőválasztáson közülük mindössze 147 ezren éltek szavazati jogukkal a külképviseleteken. A kormány által a napokban láttamozott törvény szerint a külföldön élő román állampolgárnak a választások időpontja előtt legkevesebb 60 nappal közölnie kell a lakhelyéhez közeli román nagykövetséggel, hogy levélben kíván szavazni. A lakcímére eljuttatott szavazócédulát postai úton kell visszajuttatni a diplomáciai kirendeltségre, legkevesebb egy nappal az urnazárás előtt. A balliberális román ellenzék elutasítja a levélben történő szavazást, az Európai Bizottsághoz eljuttatott panaszukra azonban azt a választ kapták Jose Manuel Barroso elnöktől, hogy a tagországok belügye szavatolni a polgároknak a választásokon való részvételéhez fűződő jogát. Miközben az ellenzék azt fájlalja, hogy a külföldi románok többsége rendszeresen a jobboldalt támogatja, a külügyminiszter menesztését követelik a napokban tett kijelentése miatt, miszerint a távszavazás bevezetése egymillió külföldi voksot hozna az Emil Boc vezette demokraták számára. (R. Sz.)


Magyar–román viszonylatban talán leginkább az energetika az a terület, ahol a leghatékonyabban működik a sokat emlegetett stratégiai partnerség. Gazdasági vagy inkább politikai érdekek állnak például az AGRI gázszállítói rendszer terve mögött, amelyben mindkét ország részt vesz?
– Jelenleg Románia és Magyarország kétoldalú, illetve európai szinten egyaránt konkrét projektek részese. Ilyen a Nabucco gázvezeték, az energetikai és szállítási rendszerek összekötése, az AGRI gázszállító rendszer (ennek részeként a tervek szerint azerbajdzsáni cseppfolyósított földgázt szállítanának Grúzián, a Fekete-tengeren és Románián keresztül Közép-Európába – a szerk.). Ami az AGRI-t illeti, ez a projektben részt vevők közös politikai akaratát tükrözi. Azt az akaratot, hogy hozzájáruljanak Európa energetikai biztonságához. Értékesíteni akarjuk Azerbajdzsán természeti kincseit, Grúzia mint tranzitország elhelyezkedését, Románia stratégiai pozícióját, illetve Magyarország közép-európai összekötő potenciálját. A projekt az egész térség fejlődéséhez hozzájárul. Erőssége, hogy az infrastruktúra egy része – beleértve a magyar–román gázhálózat összekötését – már megvan. Visszatérve a kétoldalú kapcsolatokhoz, szorosabb gazdasági együttműködésben, kölcsönös befektetésekben vagyunk érdekeltek. A határ menti együttműködés például különösen jól működik, segíti az európai alapok hatékony kihasználását. Ne felejtsük a Duna-stratégiát, amelynek kidolgozása Magyarország soros EU-elnöksége alatt jól halad. Románia és Bulgária csatlakozása a schengeni övezethez erősíti majd az unió biztonságát. Ez ügyben továbbra is számítunk Magyarországra mint soros EU-elnökre. Összességében rendkívül jó az együttműködés a magyar elnökséggel, Budapest törekvéseit fenntartások nélkül támogatjuk.
– Schengent említette. Egyrészt Románia csatlakozása biztosan csúszik, másrészt viszont Franciaország és Olaszország az észak-afrikai menekültekre hivatkozva a schengeni egyezmény változtatását sürgeti, s máris akadtak követőik Nyugat-Európában, az egész rendszer recseg-ropog.
– Romániának az idei csatlakozás továbbra is nemzeti stratégiai célkitűzés, amelynek érdekében folytatjuk a diplomáciai offenzívát. Sokszor elmondtuk már, nagyra értékeljük Magyarország támogatását ez ügyben. Sikeresen lezártuk a technikai ellenőrzés folyamatát, az Európai Parlament illetékes szerve elfogadta a felkészültségünkről szóló jelentést, s remélem az EP plénuma is pozitív döntést hoz júniusban. Ezek a lépések elvezethetnek a végső brüsszeli igenhez. Mindeközben természetesen nem tudjuk figyelmen kívül hagyni az észak-afrikai események miatt kiéleződött belső uniós vitát Schengenről. Nyitottak vagyunk egy európai szintű eszmecserére a schengeni övezetről, de ennek nincs köze a bővítéshez, s nem befolyásolhatja a román csatlakozás kérdését. Csatlakozásunk után készen állunk szigorúbb szabályok bevezetésére is.
– Nemrég jelentették be, hogy a dél-romániai Deveseluban fogják telepíteni az amerikai rakétapajzsot. Oroszország nyíltan nemtetszésének adott hangot ezzel kapcsolatban. Nem tart attól, hogy tovább romolhat Bukarest amúgy sem túl szívélyes viszonya Moszkvával?
– Az amerikai rakétavédelmi rendszer kifejezetten defenzív jellegű és nem Oroszország ellen irányul. Ebből kiindulva nincs okunk arra számítani, hogy az ügy befolyásolja a román–orosz kapcsolatokat. Ez a viszony egyébként nagyon dinamikus és összetett, annak megítélése nem lehet egyetlen kérdés függvénye. Románia továbbra is támogatja az átlátható, nyílt párbeszédet a rakétavédelemről a NATO–Oroszország Tanács részeként. Az észak-atlanti szövetség és Moszkva között partneri viszonyról beszélünk, s mindkét fél igyekszik javítani ezen az együttműködésen. Persze, azt mi is tapasztaltuk, hogy orosz részről időnként elhangzanak bizonyos nyilatkozatok, megjelennek különböző feltevések, ezeken azonban párbeszéddel túl lehet lépni.
– Nemrég olyan nyilatkozat is elhangzott, miszerint Oroszország fekete-tengeri flottája meg fogja védeni Ukrajnát Románia területi követeléseitől.
– Tudomásul vettük, hogy az orosz védelmi minisztérium társadalmi tanácsának egyik tagja ezt jelentette ki. Nem tartjuk helyénvalónak a nyilatkozatot és határozottan visszautasítunk minden olyan állítást, amely úgynevezett román területi igényekre utal.
– Úgy tűnik, az utóbbi időben megnőtt a Fekete-tenger geostratégiai jelentősége. Hogyan látja az erőviszonyok alakulását a térségben?
– Valóban felértékelődött ez a térség. A hatékony stratégia a Fekete-tengerrel határos országok érdekalapú együttműködése lenne. Románia ebben a szellemben kapcsolódási pontokat keres a térség államaival, hiszen a bizonytalanságok csökkentését, az ellentétek megoldását és a hosszú távú stabilitást szeretné elérni. Érdekeltek vagyunk abban, hogy egy határozottabb európai szerepvállalás legyen a térségben. Az Fekete-tengerrel határos államokra támaszkodva az Európai Unió jobban ki tudja használni az övezetben rejlő lehetőségeket. A térség esetleges feladása ugyanakkor hosszabb, nehezen kezelhető instabilitást jelentene. Azt szeretnénk, ha az övezet fontos szereplői az euroatlanti világhoz közelednének. Különösen fontos az energiakérdés, hiszen a térségben tapasztalható görcsösség alapvetően az energiabiztonsággal függ össze.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.