Európa keresztény lesz – vagy nem lesz

Hírösszefoglaló
2011. 05. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktorral közölt interjút tegnap a Frankfurter Allgemeine Zeitung internetes kiadása A nemzeti önbecsüléssel rendelkező országok az erősek címmel. Az interjút – amely a német konzervatív napilap szombati számában jelenik meg – Georg Paul Hefty készítette. A magyar származású szemleíró az új magyar alaptörvényről, a soros uniós elnöki tevékenységéről kérdezte a kormányfőt.
Az új alaptörvény lényegével kapcsolatban a miniszterelnök hangsúlyozta, annak szellemi kereteit és tartalmát az elmúlt két évtized tapasztalatai határozták meg. Mindezt úgy foglalta össze: hogyha egy ország saját önbecsülésében, saját magában nem biztos, ha nem ismeri saját szellemi alapjait, akkor gazdaságilag sem lehet sikeres. A bírálatok kapcsán megjegyezte, létezik egy olyan liberális szellemiség, amely le akarja építeni az összes hagyományos értéket. Ezzel szemben létezik egy konzervatív felfogás, amely meg akarja őrizni ezeket.
A kormányfő elutasította azt a feltételezést, amely szerint az alaptörvényben szereplő Szent Korona Nagy-Magyarországot testesíti meg: nem ezt, hanem valamennyi magyar összetartását. Utalt arra is, hogy az alaptörvénynek csak a magyar államhatárokon belül van hatálya. Elutasította azt a feltételezést is, amely szerint Isten említése a nem keresztény lakosság kirekesztését jelentené. Viszont hozzátette, Magyarország, Európa a jövőben vagy keresztény lesz, vagy nem fog létezni.
A magyar uniós elnökség által eddig elért eredmények közül kiemelte, hogy sikerült megállapodást elérni az energiapolitikáról. A rögzített alapelv szerint minden országnak két, egymástól független energiaforrással kell rendelkeznie. Szavai szerint Közép-Európának biztonsági garanciákra van szüksége. „Nem akarunk ismét ütközőállam lenni Nyugat-Európa és Oroszország között” – tette hozzá. A schengeni bővítéssel, a határon túli magyarok érdekeivel kapcsolatos kérdésre válaszolva a kormányfő kifejtette: Magyarország stabilizáló szerepet kíván betölteni a térségben. Ehhez szolidaritáson alapuló szomszédsági politikára van szükség. Sikerként értékelte, hogy hazánk az utóbbi évben jó kapcsolatot ápolt a románokkal, az ukránokkal, a szlovákokkal. Úgy vélte, a jelenlegi feltételek mellett hazánk 2020-ban bevezetheti az eurót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.