Feszültség Amerika és Izrael között

Hírösszefoglaló
2011. 05. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feszült hangulatban találkozott tegnap este az amerikai elnök és az izraeli kormányfő a Fehér Házban. Benjamin Netanjahu és Barack Obama elsősorban az utóbbi egy nappal korábbi beszéde miatt különbözött össze, és egybehangzó állítások szerint egyikük sem bízik a másikban. A sajtóbeszámolók és név nélkül nyilatkozó tanácsadók szerint az izraeli kormányfő csalódott volt Obama beszéde miatt. Netanjahu állítólag az amerikai elnök azon kitételét sérelmezi leginkább, hogy Izrael térjen vissza az 1967-es határaiig, s területcserék segítségével mozdítsa elő a független palesztin állam megalakulását. Netanjahu állítólag dühösen hívta fel Hillary Clinton amerikai külügyminisztert Obama beszéde előtt, hogy az elnök hagyja el belőle az 1967-es határokra való hivatkozást. „Obama nem érti, mivel szembesülünk” – mondta egy izraeli tisztviselő, aki egyúttal megjegyezte, a kormányfő elégedetlen azzal is, hogy Obama nem beszélt a menekültek visszatérésének tilalmáról. Netanjahu leszögezte, hazája soha nem fog visszavonulni a „megvédhetetlen” 1967-es határokig. Később az amerikai elnök állítólag azt mondta tanácsadóinak, nem hiszi, hogy Netanjahu képes volna megtenni azokat az engedményeket, amelyek a békés kiegyezéshez szükségesek a palesztinokkal. Találkozójuk után Obama és Netanjahu beismerte, léteznek nézetkülönbségek, de ilyen viták gyakran előfordulnak barátok között. Obama beszédét keményen bírálta a képviselőházi többséget adó republikánusok frakcióvezetője is. Eric Cantor szerint az „elnök szokása, hogy morális egyenlőségjelet tesz a palesztinok és az izraeliek tevékenysége közé, káros a béketörekvésekre nézve”. A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó több politikus – így Mitt Romney – is úgy vélte, Obama elárulta Izraelt.
Obama beszédéről támogatóan nyilatkozott Angela Merkel német kancellár és Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője is. Az arab világban általában elégedetlenek, hiszen Obama elméletben támogatja a palesztin állam létrehozását az 1967-es határok között, de azt is leszögezte: Amerika megingathatatlanul Izrael mellett áll, egyúttal nem támogatja az ENSZ-ben Palesztina függetlenségének kikiáltását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.