Főképp a szavak szintjén bűnöznek

A felelősségvállalás, a kötelesség, a munka és a család fogalmai nem nevezhetők „trendinek” a mai magyar társadalomban – mondta lapunknak Sárik Eszter, az Országos Kriminológiai Intézet munkatársa. A szakértő a Kaposvári Egyetem legújabb kutatásával kapcsolatban – ami szerint a fiatalkorúak 65 százaléka nem tartja elítélendőnek a lopást – elmondta, hogy az elemzés nagyon tanulságos, de az attitűdmérések nem a valódi bűnözési helyzetről tájékoztatnak.

Vona Adrienn
2011. 05. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyermekek erkölcsi nevelése – finoman szólva – hézagosnak mondható. A társadalom egészében terjedőben van az a felfogás, amelynek értelmében „az élethosszig tartó kamaszkor” ideája a legnépszerűbb – magyarázta lapunknak Sárik Eszter, az Országos Kriminológiai Intézet munkatársa. Hozzátette: már az egészen fiatal gyermekek is a tinédzserek szabadosabb életét szeretnék élni, illetőleg az idősebb generációk sem szívesen vállalják fel a felnőttkorral járó felelősséget.
Sárik Eszter szerint a fiatalok valóságos viselkedésének értelmezésével kapcsolatban azonban fontos utalni a valódi bűnelkövetési adatokra. Hozzátette: az Országos Kriminológiai Intézet 2006-ban vett részt egy nemzetközi felmérésben, az úgynevezett ISRD–2-ben (International Self Reported Delinquency–2), ami 12–17 éves korúak között vizsgálta – önbevallás módszerével – a gyermekek és fiatalok kötődését a szülőkhöz, lakókörnyezethez, iskolához és baráti társaságokhoz, illetőleg rákérdezett a felmérésben részt vevő 2200 tanuló szabadidős tevékenységeire, valamint az általuk tanúsított deviáns magatartásokra.
A vizsgálat eredményeiből az derült ki, hogy a gyermekek jelentős része (57,7 százaléka) hetente legalább egy közös programon vesz részt a családjával, illetőleg a megkérdezettek 48,8 százaléka mindennap együtt vacsorázik a szüleivel, ami azért arra utal, hogy az érintett korosztály tetemes hányadában valódi kapcsolat van a gyermek és szülők között – tette hozzá a szakértő. Hangsúlyozta azonban, hogy az együtt töltött időből automatikusan nem lehet következtetni az együtt töltött idő minőségére, valamint a családi légkörre, így a gyermek valódi érzelmi kötődése szempontjából a kutatás nem volt informatív.

Jó tanuló, rossz tanuló
Lényeges következtetés volt az is, hogy az iskola mennyiben jelent védelmet a deviáns magatartások (alkohol- és drogfogyasztás, bűnelkövetés) szempontjából. Az iskolai teljesítmény és a decens viselkedés (nem lógott, nem kellett évet ismételnie), valamint aközött, hogy mennyire szereti az iskoláját, szignifikáns összefüggés volt kimutatható, azonban nem abban az irányban, ahogyan azt feltételeztük – magyarázta a szakember.
– Hipotézisük az volt, hogy minél jobban teljesít a diák, annál jobban szereti az iskoláját. Ehelyett azonban a kutatásból az derült ki, hogy az átlagosan vagy átlag alatt teljesítő tanulók inkább kötődnek az iskolájukhoz, mint azok, akik az átlagot felülmúlják – mondta. Mint fogalmazott: az iskola szeretete így nem elsősorban attól függ, hogyan teljesítenek a diákok, hanem hogy van-e olyan közösség, ahová a gyermekek kötődhetnek. A kutatásból kiderült az is, hogy az iskolához való kötődés viszont egyértelműen csökkentette az erőszakos magatartásokban való részvételt, illetve az erőszakhoz való pozitív viszonyulást is.
– Az a kérdést azonban nem mellőzhető ebben a problémakörben, hogy valóban az iskola intézménye a releváns tényező a gyermek életében, vagy pedig az iskolai kortárscsoport az, amelyik befolyásolhatja a fiatalt pozitív vagy negatív irányban – fűzte hozzá. Rámutatott, a nemzetközi vizsgálathoz csatolt kérdőív adatai alátámasztották azokat a kutatási eredményeinket, amely szerint a gyermekeknek van egy jól körülírható csoportja, aki veszélyeztetett a deviáns magatartások megvalósítása tekintetében. Ezek a gyermekek nem kötődtek a családjukhoz, elsősorban a baráti társaságukkal töltötték szabadidejüket, jellemzően rosszul érezték magukat az iskolában és a lakókörnyezetükben, ami alapján egy – alapvetően – egoista és hedonista értékrend alakult ki bennük, amelyben az előnyös külső, a gazdagság, a hatalom jóval előkelőbb helyet kapott értékrangsorukban, mint a családhoz való kötődés vagy a kiegyensúlyozott társas kapcsolatok fontossága.

Tanulságos kutatás
Sárik Esztert a Kaposvári Egyetem pedagógiai karának hallgatói által elvégzett felmérésről is kérdeztük, amit érdekesnek és tanulságosnak nevezett. Az egyetem kutatása során 1400, 8–15 éves korú gyermek körében végeztek felmérést, ami szerint a gyerekek 65 százaléka nem tartja elítélendőnek a kisebb értékű lopást, 53 százalékuk 12–15 éves korban már nemi életet akar élni, 13 százalékuk pedig bizonyos helyzetben a gyilkosságot is indokoltnak tartja. Sárik Eszter szerint: a felelősségvállalás, a kötelesség, a munka és a család fogalmai nem nevezhetők „trendinek” a mai magyar társadalomban.
– A kaposvári felmérés értékelésekor nem mellőzhető azonban annak a ténynek kiemelése, hogy a kérdezés elvont helyzetekre vonatkozott, ami nagyon távol áll attól, hogy a tinédzser mit tenne, mit tesz a valóságban, ha szembekerül egy kritikus szituációval. Tudjuk, hogy a fiatalok válaszadását – minden felmérésben – nagyban befolyásolja a kérdezési helyzet, illetőleg a tinédzser iránt tanúsított elvárások is – mondta az OKRI kutatója. Hozzátette: az ideák és a valóság, az elvárt és a tanult erkölcsi normák sokszor távol kerülnek attól, amit konkrétan megteszünk. Sárik Eszter elmondta, a hazai adatokból képet kaphattunk arról, hogy noha a gyermekek – a kaposvári felmérés szerint – nagyon megértők például a lopás bűncselekményével kapcsolatban, a tinédzserek valójában korántsem ennyire aktívak a deliktum megvalósításában. A kaposvári felmérésben szó volt az emberölés erkölcsi megítéléséről is. Sárik Esztertől azonban megtudtuk, hogy az ISRD–2 kutatás nem terjedt ki az emberölések és a nemi bűncselekmények vizsgálatára, tekintettel arra az alapvető kriminológiai összefüggésre, amelynek értelmében a nagyobb súlyú bűncselekmények kisebb eséllyel maradnak látenciában, így nehezen képzelhető el az a helyzet, hogy egy gyermek vagy egy fiatalkorú úgy valósítson meg emberölést, hogy a gyilkosság ténye ne kerüljön napvilágra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.