Fokozatosan stabilizálódik a gazdaság

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 05. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lassuló inflációt, fokozatosan gyorsuló gazdasági növekedést és a folyamatok stabilizálódását várja a második félévben a Takarékbank – hangzott el tegnapi sajtótájékoztatójukon. – Látszik a kormány eltökéltsége az államháztartási hiány és az államadósság csökkentésére, amely törekvéseket a külföldi piacok is méltatnak. Ennek tulajdonítható az, hogy az államcsőd elleni biztosítás ára 250 bázispont körüli szintre süllyedt, s a forint a régió egyik leggyorsabban erősödő valutája volt az utóbbi időben – erről beszélt Oszlay András, a Takarékbank elemzője. A szakember arra is kitért, hogy a biztató jelek ellenére a gazdaságot továbbra is főképp a külpiacok fűtik, s a munkanélküliség terén sem várható átütő erejű javulás a közeljövőben.
– Ameddig a vállalatok nem érzik a biztos hátteret, nem jöhetnek létre nagy számban új munkahelyek. A statisztikát várhatóan az inaktívak visszaáramlása a munkaerőpiacokra is rontani fogja – jegyezte meg az elemző. Aggasztónak tartja azt is, hogy a legfrissebb adatok szerint a maginfláció emelkedésnek indult, ami azt jelzi, hogy a külső ársokkok hatása tartósan beépül a gazdaságba. Ennek ellenére a háromszázalékos inflációs cél elérést – a jegybankkal egybehangzóan – valószínűnek tartja a jövő év végére.
További bizalomerősödés akkor várható, ha papíron is megtörténik a beharangozott adósságcsökkentés, illetve gyakorlatba ülteti a kormány a tervezett intézkedéseket. Ezt követően javíthatnak megítélésünkön a hitelminősítők – mutatott rá Oszlay András. – A kamatcsökkentés lehetősége elviekben a második félévtől nyitott volna, de erre nagy valószínűséggel csak 2012-ben kerülhet sor. A következő évben 50 bázispontos kamatvágást várunk – tette hozzá a Magyar Nemzet kérdésére a szakember. Oszlay azt is kifejtette, hogy az Orbán-kabinetben megvan a konfliktusvállalás képessége, ami szükséges ahhoz, hogy az egyes csoportok számára rövid távon nem előnyös intézkedéseket végrehajtsa. – A kormány felkészültnek látszik arra, hogy ne azonnali viszszatáncolással reagáljon a társadalmi elégedetlenségre – mutatott rá az elemző. Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy kiszámíthatatlan külső hatások – például az olajár megugrása – kockázatot jelentenek.
A pénzintézet várakozásai szerint idén 3, jövőre 3,6 százalékkal növekszik a GDP, miközben a lakossági fogyasztás szerényebb mértékbe, 1,7 és 2,3 százalékkal bővül. Az export folytathatja a szárnyalást, 2011-re a bank előrejelzése 9 százalékos emelkedést valószínűsít, s az import is ugyanilyen mértékben nőhet.
n
Kételkedik a Moody’s. A magyar kormány növekedési várakozásai vélhetően túl magasak és elképzelhető, hogy a kormánynak további költségvetési intézkedéseket kell hoznia – erről beszélt Anthony Thomas, a Moody’s Investors Services vezető elemzője egy prágai konferencián tegnap.
– Meglehetősen ambiciózus cél a GDP-arányos költségvetési hiány 2014. évi 1,9 százalékra csökkentése, de ezzel a kormány egy erős bővülési ütemet feltételez. Egyszerűen nehéz azt látni, hogy ez a növekedés megvalósul – hangsúlyozta Thomas.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.