Gát a tőzsdei spekuláció elé

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 05. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyakran irreális árfolyamok kialakulásához vezetnek a spekulációs tőkemozgások. Piaci pánikhelyzetben rengetegen számítanak a hozamok emelkedésére, s ez tovább rontja a bajba jutott államok helyzetét – magyarázta a Magyar Nemzetnek Bánhalmi Gábor, a Quaestor-csoport értékpapír-elemzője, hogy miért kellene uniós szinten szabályozni az egyes tőzsdei ügyleteket és az adósságtörlesztési kockázatokkal kapcsolatos biztosításokat (CDS). Az értékpapír-piaci szakember a fedezetlen shortolás visszaszorítását azért tartja szükségesnek, mert ezek a műveletek torzíthatják a piacot.
Mint ismeretes, kedden az uniós pénzügyminiszterek megállapodtak azokban az általános elvekben, amelyek alapján szabályozni kívánják a shortolást és a CDS-ügyletek lebonyolítását. A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter elnökletével elért kompromisszum azt jelenti, hogy a szabályozásról megkezdődhet a tárgyalás az Európai Parlamenttel. Az indoklás szerint több tagállam ennek a tőzsdei ágazatnak is szerepet tulajdonít abban, hogy az euróövezet egyes országaiban nehezebben kezelhetővé vált az államadósság. A pénzügyi válság kialakulása óta több helyen is felfüggesztették a shortolást. Matolcsy György a vitában úgy fogalmazott, hogy ezt uniós szinten harmonizálni kell annak érdekében, hogy meg lehessen szüntetni a piac korrekt működését akadályozó tényezőket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.