Három igazság

E N C I K L O P É D I A  É N E Z E R

Sebeők János
2011. 05. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Isten malmai lassan őrölnek. Isten imamalmai? Szélmalmai? Szélmalomharc? Imamalomharc? Isten malmai lassan őrölnek, és a sors jó szervező. Három sorseseményt szervezett mindjárt egymás mellé. A sorsesemények: Vilmos herceg esküvője 2011. április 29-én, II. János Pál pápa boldoggá avatása május 1-jén és Oszama bin Laden kivégzése, amely ugyancsak erre a napra esett. Úristen, micsoda tömörülés az időben! Éljen május elseje? Mindhárom sorsesemény egy-egy régebbi szál elvarrásaként is értelmezhető.
A régi szál, amelyet a hercegi esküvő most végleg elvarrt, Lady Diana halála. Lady Diana, a szívek hercegnője 1997. augusztus 31-én vált autóbaleset áldozatává. Sok víz lefolyt azóta a Temzén, de a gyászmunka mindmáig befejezetlen maradt. Mondják, az idő minden sebet begyógyít. Az, hogy a félárva fiú kopaszodni kezdett, gyógyír a javából. Emlékeztet, hogy az idő nem áll meg, a régi felvételek immár érvénytelenek, és aki ebből nem ért, annak elég, ha Kate Middleton ujjára tekint, ott csillog a néhai Lady Di gyűrűje. Jelzi, a tizenöt szűk esztendő letelt, az idődilatációnak vége, a gyászmunka befejeződött. Ez az esküvő egyfajta elégtétel az egykori balvégzetért. A világnak tizenöt évébe telt, hogy valamiképpen lekerekítse a valahai tragédiát, nyugvópontra jusson, beletörődjék a hihetetlenbe.
Az, hogy Vilmos és Kate esküvője vajon Lady Di halálából következik-e, nézőpont kérdése, de az egyértelmű, hogy II. János Pál boldoggá avatása a szentatya halálából s életművéből következik. Másképp nem is lehet. Vilmos és Kate az élet földi vonatkozásában lépett tovább, ha Isten is úgy akarja, egy újabb nemzedék felé, míg II. János Pál pápa a mennyei hierarchiában lépett tovább a végső cél, a szentség felé. A földi lét az utód, az öröklét a szentség által teljesül be, lesz időtlenné. Ahhoz, hogy II. János Pál pápa megtegye az első lépést a szentség felé, hat év kellett. A „sancto subito!”, „legyen szent most!” követeléshez képest – amely II. János Pál pápa halálakor hangzott el, és volt látható a transzparenseken – a boldoggá avatás hat év múlva még mindig kevés egyesek szerint, de gondoljunk csak bele: Galileit évszázadok múltával rehabilitálták. Mi röpke hat év az örökkévalósághoz képest? II. János Pál, ellentétben Diana hercegnővel, természetes halállal távozott az élők sorából. Elvileg úgymond várható volt a vég, lehetett számítani rá, mégis gyakorlatilag mindenkit váratlanul ért. II. János Pál halála rendkívüli haláleset volt, váratlan trauma, bölcsőhalál a sír szélén, amely a hívők számára mindmáig elvarratlan szál, akárcsak Lady Diana rajongóinak a hercegnő halála.
Szeptember 11. ugyancsak elvarratlan szál az ikertornyok összeomlása óta. Tudtuk, de nem mertük kimondani, hogy ezt a szálat csak és kizárólag Oszama bin Laden halálával lehet végleg eldolgozni. A gyászmunka ez esetben bosszúért kiáltott, és nem ismert egyéb jogorvoslatot. Míg él a rém, a Ground Zero: nyílt seb. Uszkve tíz esztendőn keresztül lehetett az. Isten malmai tényleg lassan őrölnek. Amikor 2001-ben az amerikai cirkálórakéták, bombázók és drone-ok nagy garral megindultak a középkorba ájult Afganisztán felé George Bush parancsára, senki sem gondolta, hogy épp csak Oszama bin Laden fogja megúszni. Akkor Amerika egész Afganisztánt elcserélte volna Bin Ladenért. És épp ez az egy nem adatott meg neki. Mostanáig. Most megvan. Halva. Obama elnök nem adta meg az esélyt a jogvédőknek, hogy egy tömeggyilkosból észrevétlenül áldozatot kreáljanak, és nem adta meg az esélyt a terroristáknak, hogy beszlani stílusban iskolás gyerekek túszul ejtésével küzdhessenek szellemi vezérük kiszabadításáért. Valójában Obama elnök nem a múltért állt bosszút, hanem a jövő ártatlan túszait mentette meg az értelmetlen haláltól a motiváció kiiktatásával.
Vilmos herceg násza, II. János Pál pápa boldoggá avatása és Oszama bin Laden halála: három igazság. A nemes, a szent és a gonosz, lám, célba ért, és persze korszakok is lezárultak ezáltal. Sokak szerint Lady Dianát a lesifotósok üldözték a halálba. Így értelmezve Lady Di a celebkorszak mártírja, és halálával az első celebkorszak zárult le. Talán akkor, az idő tájt szabadult a világra a bulvár mint új és önálló hatalmi ág. Mára kezdjük felismerni, hogy a megváltozott világban hol is eme új hatalmi ág szerepe és helye. II. János Pált sokan a rendszerváltás spiritusz rektorának hiszik, aki Lech Walesával és Gorbacsovval karöltve szellemileg ásta alá a szovjet típusú kommunizmus épületét. II. János Pál boldoggá avatásával a rendszerváltás zárul le végleg. Észak-Koreát és Kubát XVI. Benedek pápa nem fogja megmenteni. Fukuyama tévedett, a történelem nem fejeződik be egykönnyen, s ma már azt is tudjuk, hogy Huntington sem volt vátesz, mégsem a civilizációk összecsapásáról fog szólni a huszonegyedik század. Ehhez a felismeréshez Oszama bin Ladennek kellett meghalnia, és az arab tavasznak kellett eljönnie. Oszama bin Laden halálával lezárult a stratégiai szintű iszlám fenyegetés kora. Lesznek még terrorakciók, de az iszlám terrorizmus a civilizációs dimenzióból oda kerül, ahová amúgy való: az ETA és az IRA mellé.
Három személy, három igazság. Dramaturgiát visznek a vak történelembe. Pillanatnyi esélyt adnak az értelmezésnek. Addig sem gondolkodunk el azon például, hogy mit jelent az, ha egy országban, mondjuk Szíriában, hetente vezényelnek sortüzet. Ehhez miképp is kell viszonyulni? Rossz fiúk, jó fiúk? Rossz ügyek, jó ügyek? Az iraki Bász párt elnökét úgy hívták, Szaddám Huszein. Tőle például félni kellett. A szíriai Bász párt elnökét Háfez el-Aszadnak hívták. Tőle nem kellett félni. Fiától, a nem „szemkilövető”, hanem éleslőszerrel fejbe lövető Basar el-Aszadtól sem kell. Ő akárhány tüntetőt lövet le, nem pályázhat a diktátor címre. A diktátor az Kadhafi, mert így akarjuk hinni mi itt, Európában. Líbia igen, Szíria nem. Fekete, fehér, igen, nem. Obama, Oszama. Obama bin Laden? Egy ideig a CNN Omama bin Laden megöléséről adott hírt, később aztán korrigálták a kellemetlen hibát. Kitől félünk, miért rajongunk? Sem a fehér hercegek, sem a szentek, sem a megátalkodott gonosztevők nem jellemzők a világra. Tájékozódni a világban ezért olyan nehéz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.