Háromszoros csapás az adócsalókra

Az első három hónapban öszszesen huszonötmilliárd forint értékű adócsalásra derítettek fényt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakemberei. A hatóság bűnügyi elnökhelyettese szerint még hatékonyabban lehetne fellépni az adócsalók ellen, ha az igazságszolgáltatás szervezetei egységesítenék joggyakorlatukat. Sors László úgy véli: érvényesíteni kell például azt a ma is élő törvényi előírást, amely lehetővé teszi, hogy a jogsértő társaságokat az elcsalt adó összegének háromszorosára büntessék.

Jakubász Tamás
2011. 05. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonötmilliárd forintnyi közteher megfizetését próbálták elkerülni azok az adócsalók, akikre a mostani esztendő első három hónapjában csaptak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói – mondta kérdésünkre a szervezet bűnügyi elnökhelyettese. Sors Lászlótól megtudtuk azt is, hogy a hatóság eddig eredményesebben lépett fel a közkasszát megkárosító társaságok ellen: a tavalyi adatokhoz képest idén több mint ötven százalékkal növekedett a jogsértő cégektől lefoglalt eszközök és zárolt bankbetétek értéke.
– Mindez csaknem egymilliárd forintos többletet jelent – ismertette a statisztikákat az elnökhelyettes.
Sors László ugyanakkor úgy látja: ennél is több pénz kerülhetne vissza az adócsalóktól a közkasszába, ha egységesítenék a büntetőeljárásban közreműködő állami hatóságok, szervezetek országos joggyakorlatát. A NAV szakembere példát is említett. A mostani szabályok lehetővé tennék, hogy az adócsaláson ért vállalkozásokra az elcsalt adó háromszorosának megfelelő pénzbüntetést szabjon ki a bíróság. A jelenlegi joggyakorlat azonban azt mutatja: általában csak az elcsalt adóösszeggel megegyező büntetést állapítanak meg az ítélkező fórumok. A megoldás az elnökhelyettes szerint az lenne, ha az igazságszolgáltatás szervezetei szakmai egyeztetéseket tartanának, s ott olyan változtatásokban egyeznének meg, amelyek nagyobb esélyt adnak az államkasszát megkárosító bűncselekmények számának csökkentésére.
A NAV bűnügyi munkáját irányító szakember úgy véli, egyéb módszerekkel is növelhetnék az adócsalóktól visszavett összeg nagyságát. Sors László elmondta: ha felmerül a gyanúja annak, hogy valaki megszegte a közteherviselés szabályait, a be nem fizetett adó erejéig zár alá lehet venni az érintett vagyonát. Így gyakorta járművek, gépek és más értékek kerülnek a hatósághoz. Jelenleg ezekből a tárgyakból csak a büntetőeljárás végén láthat pénzt az állam, ezért a hatóságnak hosszú időn keresztül kell tárolnia az értékeket. Az elnökhelyettes rámutatott: csak az elmúlt néhány évben több milliárdot költött a szervezet az adócsalóktól lefoglalt autók, gépek, termékek raktározására, ráadásul az évekig tartó tárolás miatt az ingóságok értéke jelentősen csökken, eladásukból kevés pénz folyik be az államkasszába. Sors László példaként a járműveket említette. Nem egyedi eset, hogy több tíz milliós autót foglal le a hatóság, ám mire a kocsit el lehet adni – öt-hat év múlva –, már csak filléreket fizetnek érte. A szakember szerint megfontolandó lenne a jogszabály módosítása, az új passzus pedig kimondhatná, hogy a lefoglalt értékeket mielőbb pénzzé lehet tenni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.