Hétezer méter fölött

Grimm Balázs
2011. 05. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néha akadozik a kommunikáció, de szerdán este végre jelentkezni tudott Nepálból, az alaptáborból Kollár Lajos, a 8516 méteres Lhoce megmászására készülő, Magyarok a világ nyolcezresein expedíció vezetője. Elmondta, aznap reggel indult el a II-es táborból (6400 m) a magyar mászócsapat az úgynevezett Lhoce-falon a 7400 méteren lévő III-as tábor felé. Mivel a II-es tábor rádióárnyékban van, Kollár csak a megbeszéltekre tudott hagyatkozni beszámolójában. A lényegében 1000 méteres jégutat kora délutánra illik teljesíteni, tehát estére mindenkinek a III-as táborban kellett lennie – vázolta a helyzetet. Az időjárás tűrhető volt, csak a szél volt erős kissé. Remélhetőleg a légmozgás nem fokozódott, mert a Lhoce-fal Hallgatás Völgye felőli, szélnek kitett oldalán a mászást erősen befolyásolja.
Időközben sikerült megjavítani a korábban elromlott aggregátort is, ennek örömére boldog-boldogtalan a magyar alpinistáknál akart telefont tölteni. Mint Kollár írta: idővel „véget vetettem a karácsonynak, és elzavartam őket más táborokba töltést keresni”. Hozzátette, „a legrongyosabb kulinak is van mobilja, ami állandóan a füléhez tapad. Éles hangú helyi zenéket hallgatnak, ha éppen nem telefonálnak olyan ordítással, hogy ahhoz már készülék sem kell. Nagy üzlet a mobilbiznisz, lényegében az ötödét sem fizetik annak, mint mi otthon”.
A szállásra egyik reggel betévedt egy holtfáradt fiatal japán pár is megpihenni egy kicsit. Kiderült, hogy még nem ettek, ezért csatlakoztak a magyar kímélő reggelihez, ami szalonnás-kolbászos-hagymás-sajtos tojásrántotta volt. A könnyű fogástól olyan állapotba kerültek, hogy a vendéglátók azt fontolgatták, átszaladnak a spanyol alapítványi kórházsátorba segítségért. Végül erre nem volt szükség – ismertette a humorral fűszerezett történetet az expedíció vezetője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.