Hitelkártyával kínálják az adósokat

Nem néznek utána egyes pénzintézetek, hogy szerepel-e a rossz adósokat regisztráló listán az ügyfelük, akinek hitelkártyát ajánlanak fel. Így fordulhat elő, hogy még a lakásuk árverezésére várók is kaphatnak hitelkeretet.

Csécsi László
2011. 05. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Túlságosan könnyedén osztogatják a bankok a hitelkártyákat – állítja Lénárd Mariann, a Banki Hitelek Károsultjainak Egyesületének főtitkára. A szakember olyan esettel is találkozott, amikor az adós, akinek a lakása árverezés előtt állt, hitelkártyát talált a postaládájában. Az ügyfelek megörülnek a hitelkeretnek, és fel is használják, holott maguk is sejtik, egyhamar nem tudják visszafizetni.
Szakértők szerint előfordulhat: a pénzintézet nem néz utána, hogy a hitelkártyával megkínált ügyfél szerepel-e a rossz adósokat regisztráló központi hitelinformációs rendszerben, így fordulhat elő, hogy a bedőlt lakáshitellel rendelkező ügyfél is kaphat kölcsönt.
Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője elmondta: a helyes eljárás az, ha a bankok először telefonon megkérdezik az ügyfelet, hogy kér-e hitelkártyát, s csak az igenlő válasz után küldik ki azt az aláírandó szerződés és a tájékoztató kíséretében. Ha valaki aláírja a szerződést, majd visszaküldi a pénzintézetnek, elismeri azt is, hogy kellően tájékozódott a kölcsön feltételeiről. Binder István ezért azt ajánlja, hogy ha az ügyfelek valamit nem értenek a kártyához mellékelt tájékoztatóból, kérjenek segítséget a banktól, és csak akkor döntsenek, ha tisztában vannak a következményekkel.
A Magyar Nemzeti Bank adataiból az derül ki, hogy nemcsak a hitelkártyák népszerűek, a folyószámlakölcsönök állománya is emelkedett az elmúlt hónapokban. E területen tavaly is jelentős bővülés volt, és ez az idén is tartott. – A bankszámlával rendelkező ügyfelek anyagi gondjaira jelenthet átmeneti megoldást a folyószámlahitel, ám ez tovább növeli eladósodottságukat – közölte lapunkkal a jegybank sajtóosztálya. Szakértők szerint a kisebb összegű, gyorsan hozzáférhető kölcsönök állományának emelkedése azt jelenti, hogy az állandó jövedelemmel rendelkező ügyfelek is gyakrabban kerülnek pénzzavarba. A pénzintézetek ezzel ellentétben úgy látják, nem nőtt az érdeklődés sem a hitelkártyák, sem a folyószámlahitelek iránt. A lapunk által megkérdezett bankok az utóbbi hónapok során nem tapasztaltak kiugró növekedést a folyószámlahitel és hitelkártya-tartozások állományában, illetve szerintük az engedélyezett hitelkeretek kihasználtsága sem mutatott komoly növekedést. Ugyanakkor a bankok munkatársai azt is megjegyezték, az állomány felduzzadását az is okozhatja, hogy azok az ügyfelek, akik a keretet eddig csak biztonsági tartaléknak tartották fenn, anyagi lehetőségeik korlátozódásával annak igénybevételére kényszerülnek. Szakértők szerint folyószámlahiteleknél nem fordulhat elő, hogy fizetésképtelen adósoknak ajánlanak hitelt a bankok, hiszen ismerik az adott ügyfelük számláján jelentkező pénzmozgásokat, és tudják, hogy hitelképesek-e vagy sem.

A Jövő héten mentőcsomag? Pénteken postázták a hazai bankok vezetőinek a kormány és a Magyar Bankszövetség közötti, hiteleseket segítő megállapodás szövegét. A mentőcsomag azonban nem végleges – tudta meg a Magyar Hírlap. Gyuris Dániel, a Magyar Bankszövetség alelnöke, a tárgyalások résztvevője lapunknak elmondta: a jövő hét végére megszülethet a megállapodás. A Magyar Hírlap értesülése szerint 42 hónapig, legkésőbb 2015. június 30-ig a bankok legfeljebb 190 forintos frank-, 265 forintos euró- és 199 forintos japánjen- árfolyamon számolják ki a törlesztőrészleteket. A rögzített és a tényleges törlesztési árfolyam különbségéből gyűjtőszámlahitel, egy forintalapú jelzáloghitel keletkezik. A fizetési nehézséggel küzdő hiteladósok és az ingatlanjaikat megvásárolók államilag támogatott lakáskölcsönt vehetnének fel. A támogatás öt évre szólna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.