Jogsértő iskolák Marosvásárhelyen

Elítélte a marosvásárhelyi iskolákat a romániai diszkriminációellenes tanács a kétnyelvű, pontosabban a magyar feliratozás hiánya miatt. A vegyes tannyelvű oktatási intézmények valós kétnyelvűségéért hosszú ideje egy magyar civil szervezet küzd a Maros-parti megyeszékhelyen.

Tudósítónktól
2011. 05. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Részsikert könyvelhet el az oktatási intézmények magyar feliratozását követelő marosvásárhelyi Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo). A szervezet panasza nyomán a bukaresti diszkriminációellenes tanács (CNCD) tegnap közölt határozatában megállapította: sérül a kisebbségi diákok információhoz való joga a 150 ezres lélekszámú (ennek 47 százaléka magyar) városban, mivel a vegyes tannyelvű iskolákon kifüggesztett feliratok csak román nyelvűek.
Marosvásárhelyen tavaly januárig nyúlik vissza a kétnyelvű iskolatáblák kálváriája, ekkor magyar szülők egy csoportja azzal a kéréssel fordult a civil szervezethez, hogy segítsenek nekik gyerekeik nyelvi jogainak érvényesítésében. A vásárhelyi magyarok kifogásolják, hogy noha gyermekeik kétnyelvű iskolák magyar tagozatára járnak, a tanintézetekben minden tájékoztatás, feliratozás egynyelvű, figyelmen kívül hagyva a magyar közösség nyelvi jogait, amelyeket törvények és nemzetközi egyezmények szabályoznak. A megyeszékhely négy általános iskolájában több száz szülő aláírásával ellátott, kétnyelvűséget követelő petíciókat nyújtottak be, ennek ellenére az iskolák nyelvhasználatát illetően nem történt változás. Akadt olyan román iskolaigazgató, aki nyilatkozattételre utasította a magyar pedagógusokat, miszerint a tanintézetben „harmónia van”, egy másik intézmény direktora pedig kijelentette: az épületben semmi szükség a kétnyelvű feliratokra, hisz a magyar gyermekeknek kötelességük ismerni az állam nyelvét. Ennek nyomán a Cemo – hivatkozva az anyanyelvhasználatot szabályozó közigazgatási törvényre – a diszkriminációs tanácshoz fordult, aminek idén februárban meglett a hatása, mivel a marosvásárhelyi képviselő-testület megszavazta a kétnyelvű iskolai feliratok kihelyezéséről szóló határozattervezetet. Csakhogy az iskolák vezetői azóta is húzódoznak a határozat gyakorlatba ültetésétől. Magyar feliratok csupán a 2-es számú általános iskola folyosóira kerültek fel, az Unirea Gimnázium pedig sajátos megoldást választott: az épület homlokzatára olyan „kétnyelvű” táblát helyeztek el, amelyen magyarul csak az iskola szó szerepel, Marosvásárhely nevét viszont Targu Muresként tüntették fel. Haller István, a CNCD tagja közölte: ha az iskolák nem valósítják meg a tényleges kétnyelvűséget, a jogértés további fennállása esetén a diszkriminációs testület bírságot is kiróhat az érintett tanintézetekre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.