Kékfestőminták és kortárs művek

Csaknem egy évtizeddel ezelőtt indította el Polgár Csaba textilművész A tradíció jelene és jövője – Quasi kékfestő-oktatási programot a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, amely most a Nyugat-magyarországi Egyetem hallgatóinak bevonásával folytatódik. A programban született művekből a Szombathelyi Képtárban rendeztek a hónap végéig nyitva tartó kiállítást.

P. Szabó Ernő
2011. 05. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik legősibb textilmintázási technológia és a kortárs textilművészet legfiatalabb képviselői találkoznak Polgár Csaba Ferenczy Noémi-díjas textilművész-egyetemi tanárnak, illetve az általa szervezett oktatási és kiállítási programnak köszönhetően. Ahogyan Polgár Csaba fogalmaz, abban az időszakban, amikor a magyar textilművészek lába alól kihúzták a talajt, a művészeknek kell kitalálniuk a jövő felé mutató megoldásokat, különben kihasználatlanok maradnak azok a szellemi energiák, amelyekre a világ bármely országa előtt büszkék lehetünk. A Quasi-kékfestőprogramban a tradíció és az újszerűség találkozik. A kékfestés több évezredes technikája egyszerű, ugyanakkor az alkalmazásával létrehozható minták szépsége az ezredforduló utáni években is vonzza az alkotókat.
Polgár Csaba 1972-ben készítette első olyan munkáját, amelynek anyaga feketére festett klottvászon volt, s amelyen a fény hozott létre kékfestő hatású mintázatot. A mintázás már nem dúcokkal, hanem szitanyomással történik, de éppen a tradicionális technika, valamint a szita és a szabad-kreatív mintaképzés találkozása teszi lehetővé egy új, sajátos textilkarakter megjelenését. A múltból merítő művészi technika alkalmazásának időszerűségét bizonyította a 2009 szeptembere és 2010 februárja között Japánban rendezett kiállítássorozat; a tárlatok a high-tech országában is sikert arattak. Fontos eredmény, hogy a múlt év őszétől a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti Intézete kézművescraft szakos hallgatóit is sikerült bekapcsolni a programba.
(Quasi-kékfestő – a hagyományok újraértelmezése, Szombathelyi Képtár, május 31-ig.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.