Kötvényért venne bedőlt hitelt az állam

Speciális államkötvényeket adna a Nemzeti Eszközkezelő Társaság a hitelintézeteknek a fizetésképtelen ügyfelek adósságaiért. A bedőlt hitelek után maradó ingatlanokban a korábbi tulajdonosok albérlőként élhetnének tovább. Akik tíz százaléknál kevesebb önerővel vettek fel lakáshitelt, nem számíthatnak segítségre – olvasható egy kormánynak készített szakértői anyagban.

Munkatársunktól
2011. 05. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább 180 napos fizetési késedelem és minimum kétszázezer forintos tartozás szükséges ahhoz, hogy valaki részt vehessen az adósmentő programban – olvasható az Otthonteremtési Tanácsadó Testület kormánynak készített szakmai vitairatában. A nemzetgazdasági tárca honlapjára tegnap felkerült dokumentum szerint mihamarabb fel kell állítani a Nemzeti Eszközkezelő Társaságot (NET). Ez az intézmény a bedőlt hitelek tulajdonosai után maradó ingatlanokat kezelné. A lakások úgy kerülhetnének a NET tulajdonába, hogy az állam speciális kötvényeket bocsátana ki, amelyekért megvásárolná a hitelezőktől a lejárt követeléseket, megszüntetné az adós tartozását, ezáltal hozzájuthatna a fedezetként felkínált ingatlanok jelzálogjogához is. Az így megszerzett lakásokban a korábbi tulajdonosok bérlőként lakhatnának tovább, de a törvény visszavásárlási jogot is biztosítana számukra. A javaslat szerint a hitelező bankok maguk dönthetnének arról, hogy hajlandók-e eladni a követeléseket az államnak.
A szakértők fontosnak tartják, hogy csak a valóban rászorulók vehessenek részt a programban, ezért több kritériumot is meghatároztak az adósok megszűrésére. Először is leszögezik, hogy a segítséget mind a forint-, mind a devizahitellel rendelkezők igénybe vehetik, ha legalább 180 napja késnek a törlesztéssel, és a tartozásuk meghaladta a 200 ezer forintot. Ugyanakkor a programban csak azok vehetnek részt, akik 2009 előtt vették fel a hitelt, amelynek fedezete lakáscélú ingatlan. A vitaanyag készítői emellett kiszűrnék a már a szerződéskötés pillanatában halálra ítélt kölcsönöket, vagyis azokat, amelyeket kevesebb mint tízszázalékos önerő mellett nyújtottak a bankok.
A szakértői anyag szerint a kilakoltatási moratóriumot fel kell oldani. – Elsősorban azért, hogy a kilakoltatás lehetőségével visszaálljon az az egészséges veszélyérzet, amely a folyamatosan romló fizetési fegyelem erősítéséhez elengedhetetlen – olvasható a vitairatban. Az ingatlanpiac összeomlásának megelőzése érdekében a javaslat kvótarendszert vezetne be. Eszerint negyedévente a 90 napnál hosszabb ideje nem fizetők követeléseinek legfeljebb öt százalékát lehetne árverezésre bocsátani. A szakmai vitairat készítői a lakáshitelezés fellendítését is fontosnak tartják, ezért többek között visszaállítanák az euróalapú hitelezést és újfajta kamattámogatásokat vezetnének be.

Új lakástámogatási rendszer. A vitairat készítői az új otthonteremtési programra is javaslatokat dolgoztak ki. Eszerint tőketámogatási rendszerrel váltanák ki a korábbi szociálpolitikai támogatást. A jogosultságot pontozással állapítanák meg. Ebben a megkapható összeget többek között a minőségi váltás, az energiahatékonyság növelése és a gyermekek száma határozná meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.