Közelebb a közös energiastratégia?

Dékány Lóránt
2011. 05. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy lépéssel közelebb kerülhet az Európai Unió ahhoz, hogy közös külső energiastratégiája legyen – legalábbis ezt várja Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter az energiaügyi miniszterek mai zárt ebédjétől. Bár a tárcavezető tegnap újságírók előtt rögzítette, az EU energiapolitikájának külső összehangolása a hazánkat követő lengyel uniós elnökség kiemelt feladata lesz, a mai informális találkozó ennek előkészítéséhez jelentős segítséget nyújt. A megbeszélésen – melyet Fellegi Tamás elnököl – téma lesz még a 2050-es energia-útiterv is, amely az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiarendszer kialakításával kapcsolatos teendőket vázolja majd fel a következő csaknem negyven évre. A dokumentum vizsgálni fogja, hogyan valósítható meg a károsanyag-kibocsátás több mint 90 százalékos csökkentése 2050-re az energiaszektorban úgy, hogy közben figyelembe veszi az energiabiztonság, a fenntarthatóság és a versenyképesség szempontjait is. – A magyar elnökség legfontosabb célja, hogy a találkozón elhangzó megállapításokról születő elnökségi összefoglaló, amelyet majd a 2011. június
10-i energiaügyi miniszteri tanács keretében ismertet a magyar elnökség. Kérdésre válaszolva a miniszter kitért az atomenergia európai jövőjére is. Kifejtette, a tagállamok egy része – Németországgal az élen – csökkenteni szeretné a nukleáris termelést, miközben a többiek – Franciaországgal egyetemben – meg szeretnék tartani maguknak a jogot, hogy akár az atomenergia további térnyerésére is legyen lehetőségük. – Ha egységes európai energiarendszer alakul majd ki, nem lehet különbséget tenni, hogy az áram nukleáris, vagy pedig megújuló energiát hasznosító blokkokból jön-e – mutatott rá a tárcavezető. Ugyanakkor hozzátette, a széndioxid-kibocsátás elérésében az energiahatékonyságnak éppen olyan súlya van, mint az egyes energiatermelési technológiák arányának. Fellegi Tamás elismerte, ellentmondás feszül a között, hogy a tagállamok maguk határozhatják meg energiastratégiájukat, miközben a közösség kifelé egységes kép kialakítását próbálja elérni. De szabályozási kérdésekben muszáj egymáshoz közelebb hozni az egyes országokat, különben soha nem alakul ki közös energiapiac.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.