Lex Gyöngyöspata: elfogadva

Az Országgyűlés nagy többséggel megszavazta tegnap a büntető törvénykönyv módosítását, amely a kormányoldal által egyenruhás bűnözésnek nevezett cselekményeket szankcionálja majd. A Jobbik kivételével minden parlamenti párt támogatta a javaslatot.

Szilágyi Richárd
2011. 05. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Döntöttek a nyugdíjvagyon átadásáról. 281 igen szavazattal, 50 nem ellenében fogadta el tegnap az Országgyűlés a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot. A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által benyújtott előterjesztés biztosítja a magánnyugdíjpénztárakból visszalépő tagok vagyonának zavartalan átadását és rendelkezik a reálhozamok kifizetésének szabályairól. A március óta ismert menetrend szerint a számításnál a kasszák a május 31-i egyenleget veszik majd figyelembe, a vagyon átadásának határideje június 12-e lesz. Az egyénekre lebontott reálhozamokat legkésőbb június 20-ig kell megállapítaniuk a magánpénztáraknak, ez ugyanis a határideje annak, hogy visszakérjék a pénzt a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaptól. Selmeczi Gabriella, a miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottja a múlt heti parlamenti vitában megerősítette, hogy az egykori magán-nyugdíjpénztári tagok augusztus 31-ig juthatnak hozzá az esetleges reálhozamhoz. (Sz. R.)


Három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtandó az, aki mással szemben annak nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása miatt olyan, kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy riadalmat keltsen – áll a kormány javaslatában. A közbiztonsági tevékenység jogellenes szervezése is büntetendő, ez két évet „ér”. Ugyancsak büntetés jár azért, ha valaki a polgárőr-tevékenység ellátása vagy szervezése során megsérti a rendőrséggel való együttműködés törvényi követelményét.
A törvénymódosítás vitájában Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter ismét kiemelte, hogy az állam közrendvédelmi és közbiztonsági feladatait senki nem veheti át jogszerűtlenül. Hangsúlyozta azt is: az önvédelemhez és tulajdonvédelemhez való, alaptörvényben rögzített jog nem ad lehetőséget arra, hogy önkényes „rendfenntartók” tevékenykedjenek. A szocialista Bárándy Gergely arról beszélt, hogy a tervezet szakmailag nem kielégítő, ugyanakkor az ügy érdekében pártja támogatja azt. A jobbikos Apáti István viszont élesen kikelt a módosítással szemben, mondván: az azt elfogadókat kicsinyes, pitiáner politikai érdekek vezérlik.
A Gyöngyöspata kapcsán reflektorfénybe került helyzet egyébként jóformán egész nap téma volt a parlamentben. A kormány nevében Pintér Sándor napirend előtt arról beszélt, hogy törvényesség látszatát keltve bontották meg a közelmúltban a rendet Gyöngyöspatán és Hajdúhadházon is. A belügyminiszter szerint a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai „oda mentek rendet csinálni, ahol erre nem volt szükség”, mivel január óta mindössze 12 kis értékű tulajdon elleni bűncselekmény történt Gyöngyöspatán, megérkezésük után viszont 17 esetben történt feljelentés. – Most akkor rendet csináltak vagy rendetlenséget? – tette fel a kérdést. Pintér egyértelműen a Jobbikra utalt akkor, amikor azt mondta: „a probléma az, hogy ennek az egyesületnek van politikai háttere is, amely itt van a parlamentben”.
Volner János (Jobbik) szerint a leszakadó falvakban az emberek már nem bíznak a rendőrségben. Azt is sérelmezte, hogy a gyöngyöspatai események kapcsán a köztévé tájékoztatása „tisztességtelen és méltatlan” volt. Schiffer András, az LMP frakcióvezetője helyesnek nevezte az elmúlt napok kormányzati lépéseit. A szocialista Harangozó Tamás felidézte, egy héttel korábban azt a választ kapta a kormánytól, hogy nincsenek jogi eszközei a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület ellen.
Harrach Péter (KDNP) egyebek mellett arról beszélt, hogy van olyan politikai erő, amely a kialakult feszültségeket arra használja fel, hogy külföldön járassa le Magyarországot. Mint például a volt MSZP-s külügyminiszter, Kovács László, aki ha már megbízatása idején nem tudott jó képet festeni hazánkról, akkor most fest rosszat.
– A Jobbik hasznot akar húzni mindabból, ami Gyöngyöspatán történt – ezt már Lázár János mondta. A Fidesz frakcióvezetője szerint „önmagukról állítottak ki karikatúrát azok a keménylegények, akiket végül a rendőröknek kellett kimenekíteni”. – Miért nem emelte fel a szavát, amikor 2006-ban neonácik masírozhattak a Hősök terén, illetve amikor magyarok szemét lövette ki a kormány? – reagált Harangozó Tamás felszólalására. Lázár János tegnap azt is bejelentette, hogy a szerencsejáték-szabályozási rendszer teljes felülvizsgálatát kezdeményezik, ugyanis komoly társadalmi kihívásnak tekintik – különösen a halmozottan hátrányos helyzetű térségekben – azt a játékgép-, pénznyelőautomata-ipart, amely állami kontroll nélkül veszi el az emberek pénzét, és fosztja meg az államot adóbevételektől. Megjegyezte, a kormány már folytat vizsgálatokat az ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.