Matolcsy rábólintott a 180-ra

Megegyeztek a nemzetgazdasági tárca vezetőjével a svájci frank árfolyamának 180 forintos rögzítésében – tájékoztatta a sajtót a bankszövetség tegnap. Ez lapunk számítása szerint egy 50 ezer forintos havi törlesztőrészlet esetében mostani árfolyamon nyolcezer forintnyi pillanatnyi könnyítést eredményezne. Kedden létrejöhet a megállapodás az adósok megsegítése érdekében a pénzintézetek és a kormány között.

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 05. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egyetértett abban, hogy a svájcifrank-alapú hitelek törlesztőrészletének számításakor 180 forinton rögzítsék az árfolyamot – közölte az MTI-vel az adósok kimentéséről szóló tegnapi tárgyalás eredményét Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója. Ehhez igazítanák az euró- és a jenalapú hitelek törlesztésekor alkalmazott árfolyamot is. Legutóbbi levelében a tárcavezető a sajtóban közölt hírek szerint (amelyeket a minisztérium nem erősített meg, és nem is cáfolt) még 160 forintos svájcifrank-árfolyamrögzítést ajánlott, míg korábban a 190-es értékről egyeztettek a felek.

*

Ha a svájci frank jelenlegi, 214 forintos piaci árfolyamát vesszük alapul, akkor a rögzítés, amelyről a felek tegnap megállapodtak, a törlesztőrészletben hozzávetőleg 16 százalékos könnyítést jelentene a fizető számára. Egy ötvenezer forintos havi befizetés így csaknem 8000 forinttal csökkenne. Fontos tudni azonban, hogy ez csupán pillanatnyi könnyítés, amely a problémát nem oldja meg, hanem csak későbbre tolja ki. Ettől a tehertől nem szabadul meg ugyanis végérvényesen az adós, a könnyítésből olyan forinthitel jön létre, amelyet a tartozónak – a tárgyalások jelenlegi állása szerint – három év múlva kellene elkezdeni törleszteni. A mostanihoz hasonló értéken számolva ez – az előbb említett esetet alapul véve – egy csaknem 300 ezer forintos „árnyékhitel” kialakulásához vezetne. – Abban az esetben is megéri élni ezzel a lehetőséggel, ha időközben a frank gyengülni fog, aminek az e heti svájci hírforrások alapján kisebb a valószínűsége – mondta a Magyar Nemzet kérdésére Gabler Gergely, az Erste Befektetési Zrt. elemzője. – Tegnap egyébként történelmi csúcsra erősödött a frank az euróval szemben, vagyis úgy kell most a svájci frankban eladósodottaknak ez a megállapodás, mint éhezőnek egy falat kenyér – mutatott rá az elemző. A piaci pletykák szerint ennek a hitelnek a budapesti bankközi kamat lenne az alapja, s nem lenne rajta felár.
– Arról, hogy a kilakoltatások milyen ütemben kezdődhetnek el a július 1-jétől megszűnő moratórium után, tegnap nem tárgyalt a tárcavezető és a bankszövetség. A különadó meghosszabbításának a kérdése sem volt napirenden – mondta a Magyar Nemzet kérdésére Müller János. A nemzetgazdasági miniszter előbb említett állítólagos javaslata szerint az első évben negyedévente egy, majd a következő esztendőben kettő, később három, négy, majd öt százalékát árverezhetnék el a nem fizető adósok lakásainak. A bankszövetség szerint államtitkári szinten ennél magasabb arányokban egyeztek meg korábban. A vezető tanácsadó abban bízik, hogy akárcsak az árfolyamrögzítés mértéke esetében, itt is kompromisszumos javaslatban sikerül megegyezni. A bankok a háromszázalékos kezdő arányt elfogadhatónak tartják.
A hírügynökséget Müller arról is tájékoztatta, hogy – a tegnapi tárgyaláson, ahol a bankszövetséget Patai Mihály elnök képviselte – előrelépés történt a kis- és közepes vállalkozói hitelek és a jelzálog-fedezetű lakáshitelek élénkítését célzó kedvezmények kérdésében is. – Az egyeztetések folytatódnak. A kormány és a bankszövetség közötti tárgyalások várhatóan kedden lezárulnak, s a felek a tervek szerint közös bejelentést tesznek aznap délután – mondta a vezető tanácsadó.
Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár tegnap reggel a Kossuth rádió műsorában úgy fogalmazott, hogy július elsejéig biztosan, de valószínűleg már korábban megszületik a megállapodás a devizahitelesek ügyében a kormány és a bankszövetség között. A kérdés most szerinte az, hogy a piaci és rögzített árfolyam közötti különbség megfizetéséből milyen mértékben vállaljon részt az adós, a bank, esetleg az állam. Varga a Hirado.hu összeállítása szerint úgy látja, mind az állam, mind a bankvilág, mind a lakosság kész áldozatot vállalni a bajok rendezésében, mindenki érzi a felelősségét, és mindenki tudja, nem lehet kizárólag csak az adósra, csak a bankszektorra vagy csak az államra hárítani ennek a költségét, ugyanakkor mindenki olyan megoldást szeretne találni, ami saját tehervállalását nem teszi irreálissá, vállalhatatlanná, ezért is húzódik ilyen hosszú ideje a megállapodás. Az államtitkár szerint a lakosság elmúlt években bekövetkezett súlyos eladósodásában a vezető politikusok mellett a monetáris hatóság is felelős, mert nem figyelmeztette az embereket a devizahitelek árfolyamkockázatára. A politikus hozzátette: mindenképpen néven kell nevezni a felelősöket, azokat, akiknek a hivatali idejére tehető az eladósodás tömegessé válása: Draskovics Tibor pénzügyminisztert, Medgyessy Pétert és mindenekelőtt Gyurcsány Ferenc kormányfőt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.