Megosztó győzelem

Botrányosra sikeredett a győzelem napi megemlékezés Ukrajnában, ahol is az ország függetlenségének elnyerése óta eltelt csaknem két évtized során első alkalommal tették kötelezővé a vörös zászlók kitűzését a közintézményeken. A szovjet szimbólum újraélesztése azonban heves tiltakozást váltott ki az ország nyugati megyéiben.

Székely Gergely
2011. 05. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A botrány előszele már jóval a győzelem napja előtt benne volt a levegőben, hiszen az ország keleti és déli, illetve nyugati megyéiben élő ukránok egymástól eltérően ítélik meg május 9-ét. Amíg ugyanis az előbbiek a fasizmus fölött aratott győzelemként és az ország felszabadításaként, addig az utóbbiak a megszállás és a szovjet iga kezdeteként élik meg a győzelem napját.
Az indulatok Lembergben akkor szabadultak el, amikor a vörös zászló alatt vonuló háborús veteránok menete ahhoz a temetőhöz érkezett, ahol a szélsőjobboldali Szvoboda Összukrajnai Egyesülés tagjai a kommunista rendszer áldozataira emlékeztek. A szvobodások ugyanis, akik számbelileg is sokkal többen voltak, egyszerűen elállták a veteránok útját, és igyekeztek őket megszabadítani a vörös zászlóktól is arra hivatkozva, hogy azok használatát a megyei közgyűlés – amelyben a Szvoboda képviselői alkotják a többséget – betiltotta. Az ezt követően verekedéssé durvult eseményeket pedig a milícia sem tudta időben megfékezni.
A történtek után Mihail Cimbaljuk, a megyei közigazgatás elnöke azonnal benyújtotta lemondását, ám azt Viktor Janukovics államfő nem fogadta el. Ugyanakkor az ukrán ellenzék a belügyminiszter távozását követeli, a milíciát téve felelőssé a mintegy tucatnyi sérüléssel járó összecsapásokért. A Szvoboda elnöke, Oleg Tyahnibok szerint viszont a hatalom provokálta ki a Lembergben történteket, hiszen ők előre figyelmeztettek arra, hogy súlyos következményei lehetnek a vörös zászlóknak, amelyek a nyugat-ukrajnai lakosság körében egyet jelentenek a kommunista megtorlásokkal.
A hatalomhoz közel álló politológusok szerint a történtek azt igazolják, hogy Lembergben és a többi nyugat-ukrajnai megyében az államhatalom nem működik. Ott a Szvoboda ultranacionalista és neonáci fiataljainak szándékai érvényesülnek, állítja Volodimir Kornilov. Mások még ennél is keményebben ítélik meg a történteket, arra utalva, hogy Ukrajna államisága alapvető természeténél fogva sem normális és elhibázott, következésképpen eljött az ideje annak, hogy fontolóra vegyék akár az egykori Csehszlovákia példájára a békés szétválás lehetőségét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.