Megúszta a permetszert a Tesco

Komoly ellentmondás mutatkozik a Tesco áruházakban értékesített, permetszerrel mérgezett paradicsom ügyében az áruházlánc és a hatóság tájékoztatásaiban: míg előbbi „mindössze” 220 kilogrammnyi szennyezett áruról tud, addig a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal több mint négy tonnáról számolt be a rendelkezésre álló dokumentumok alapján. Az ügy további pikantériája, hogy a hatóság ceruzája ismét nem fog vastagon: a forgalmazó cég 1,8 milliós bírsággal megússza, míg a Tesco ártatlannak találtatott.

Bodacz Péter
2011. 05. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét jelképes pénzbírságot szabott ki a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH), miután kiderült: a Tesco nagy menynyiségű növényvédő szerrel szenynyezett paradicsomot értékesített. Az MGSZH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága lapunkkal azt közölte, hogy a Spanyolországból származó zöldségféléből a Tesco Global Zrt. szekszárdi áruházában vettek mintát április 11-én. A termékről a laboreredmények alapján kiderült, hogy az uniós előírásokban foglaltaknál több permetszert tartalmaz. Ennek kapcsán ellenőrzést tartottak a Békés megyei illetőségű beszállítónál; a 4255 kilogrammot nyomó tétel a bemutatott szállítólevelek alapján teljes egészében a Tescónál landolt, az értékesítés és leszállítás április 10-én ment végbe. Bár az MGSZH lapunknak adott tájékoztatásában kiemeli, hogy az élelmiszerek minőségéért a kereskedelmi láncolat minden tagja egyformán felelős, mégis csak a beszállító ellen foganatosítanak szankciót. A bő négytonnányi szennyezett paradicsom forgalmazásáért mindössze 1,8 milliós bírság jár. Az emberi fogyasztásra alkalmatlan élelmiszerek forgalmazásában számottevő rutinnal rendelkező áruházlánc pedig a hatóság szemében ezúttal teljes mértékben ártatlannak bizonyult. Ez, bár furcsa, az elmúlt években tapasztalt hatósági gyakorlat alapján korántsem meglepő: a Tesco fél évvel ezelőtt háromszáz kilogramm bélsárral, egérrel szenynyezett baromfihúst kínált fogyasztásra, ami csekély, egymilliós bírságot vont maga után, míg a tavaly februári rákkeltő bébiétel-forgalmazás szintén nem vezetett büntetéshez.
A mostani esetet csak színesíti, hogy az MGSZH és a Tesco tájékoztatásai a rakomány nagyságát illetően komoly eltérést mutatnak. Az áruházlánc sajtótitkárságának hétfői közlése szerint „mindössze” 220 kilogramm szennyezett zöldségfélét értékesítettek, míg a hatóság a dokumentumok alapján állította: a teljes rakomány, 4255 kiló paradicsom landolt az áruház raktárában. Akármelyik állítás is igaz, az MGSZH ezúttal megelőzni nem, csupán „utánlőni” tudott. A Tesco közlése szerint az MGSZH szakigazgatósága az április 11-i mintavétel után tíz nappal kézbesítette az eredményt. Ekkor azonban már nem volt mit tenni, a paradicsom ugyanis az ez irányú előírásoknak megfelelően 14-ig volt az áruházak polcain. Ezt az MGSZH is megerősítette, valószínűsítve, hogy épp a pulton tarthatósági idő letelte miatt már a vásárlóknál sem található a tételből. Permetszer ide vagy oda, aggodalomra nincs ok, mert – ha hihetünk az előírásoknak – a vegyi anyagokra érvényes határérték és az egészségre már káros szint között nagyságrendnyi az eltérés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.