Miniszteri válasz: tartható az idei hiány

Hírösszefoglaló
2011. 05. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétszázalékos lenne az idei évben a magyar államháztartás hiánya, ha a kormány a magán-nyugdíjpénztári vagyont nem irányította volna át az államháztartásba – derül ki azokból a válaszokból, amelyeket a nemzetgazdasági tárca a Bloomberg hírügynökség korábbi kérdéseire küldött.
A hírügynökség honlapján olvasható válaszokból kiderül – tudatja a távirati iroda –, hogy az idei hiánycél betartásáért a kabinet nem tervez újabb intézkedéseket a már bejelentett lépéseken túl, a kormány ezek végrehajtására összpontosít. „Ha egyáltalán nem számolunk a magán-nyugdíjpénztári bevételekkel, pénzforgalmi szemlélet szerint 528,8 milliárd forint esne ki, míg az uniós ESA-módszertan szerint 2,6 ezer milliárd forinttal romlana az egyenleg” – válaszolta a Bloomberg hírügynökség írásban feltett kérdéseire a szaktárca. Ez esetben az államháztartási hiány pénzforgalmi szemlélet szerint a GDP 6,9, az ESA számítási módszer szerint 7 százalékát tenné ki az idén.
A minisztérium másik válaszából az is kiderül, hogy az állami közlekedési vállalatok adósságának konszolidálását, valamint a PPP-projektek kiváltását kiadásként kell elszámolni az uniós statisztikai módszertan szerint, ezért az idei költségvetés egyenlege enynyivel romlik idén. A MÁV, illetve a BKV adósságának és a PPP-projektek kiváltásának idei költségét a tárca 578 milliárd forintra teszi.
A minisztérium azt is nyomatékosítja – írja a Portfolio.hu –, hogy a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap 7,2 százalékos többlete, valamint az adósságkonszolidálásból fakadó költségek összességében 2 százalékos többletet eredményeznek az idei költségvetésben. Ez pénzforgalmi szemléletben 1304 milliárd forintos deficitnek felel meg – árulta el a tárca.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.