Nem függesztették fel a holokausztpert

Munkatársainktól
2011. 05. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elutasította a chicagói bíróság a Magyar Nemzeti Bank, az OTP, az Erste és az MKB Bank indítványát, hogy a tanács ne fogadja be az amerikai és izraeli illetőségű holokauszttúlélők keresetét, amelyben kétmilliárd dollárt követelnek a magyar érdekeltségű bankoktól a hazai zsidóság 1944-es kifosztása okán. Így hosszas bizonyítási eljárás kezdődhet – írta a Népszabadság. Az alperesek arra hivatkoztak, a bíróság nem illetékes joghatóság az ügyben, az OTP-t és az MKB-t pedig nem köti annyi szál az Egyesült Államokhoz, hogy itt lehessen ítélkezni felettük. A bíró szerint „kiterjedt, folyamatos és rendszeres” üzleti kapcsolatokkal rendelkeznek, az MNB esetében pedig elutasította az állami intézmények mentességére való hivatkozást. Az OTP elleni kereset azért is meghökkentő, mert a bank jogelődje 1949. március 1-jén jött létre.
Az ügyet tárgyaló Samuel Der-Yeghiayan bíró segédje, Michael Wing lapunknak elmondta: a bíró szerint egyelőre az Egyesült Államok bíróságának van joghatósága az ügyben. A következő tárgyalás június 28-án lesz, ekkor kezdik felvázolni a per további menetrendjét.
Az alperesi indítvány elutasítása azért is különös, mivel 1973-ban az Egyesült Államok és a Magyar Népköztársaság kormánya vagyonjogi megállapodást kötött, amely alapján hazánk 20 millió dollárt fizetett, és annak terhére az amerikai kormány vállalta: véglegesen rendezi az amerikai állampolgárok 1939 és 1973 között keletkezett minden vagyonjogi igényét. Rögzítették: ilyen igények terén joghatósággal kizárólag az amerikai Külföldi Igényeket Rendező Bizottság rendelkezik.
A magyar bankok ellen ugyanaz az Anythony D’Amato vezette ügyvédi csoport indított pert, amely tavaly januárban a MÁV Zrt. ellen is gyűjtőpert kezdeményezett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.