Nem igazolta Simor önmagát

Nem mutatta be az igazolást a ciprusi cégében tartott pénz hazautalásáról Simor András, a jegybank elnöke a központi pénzintézet felügyelőbizottsági tagjának informális kérésére – értesült a Magyar Nemzet.

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 05. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szóba kerültek Simor András jegybankelnök adóparadicsomi ügyei is a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelőbizottságának korábbi ülésén – értesült lapunk. Úgy tudjuk, hogy a központi pénzintézet vezetőjét az egyik felügyelőbizottsági tag informálisan arra kérte, hogy mutassa be a bizonylatot a ciprusi cégében lévő pénzek hazautalásáról. Az igazolás átadását a jegybankelnök megtagadta, annak ellenére, hogy korábban a széles körű felháborodás hatására megígérte a kint tartott 900 millió forintnyi befektetéseinek honosítását. Egy másik névtelenül nyilatkozó jegybanki forrásunk szerint elképzelhető, hogy a sajtóban megszellőztetett összegnél nagyobb pénzekről van szó, s ezért nem tudja bemutatni az MNB vezetője a kért dokumentumot. Mint mondta, az az érv is sántít, hogy az eredménytartalék feltöltése miatt került Ciprusra a Simor vagyonnyilatkozatából kifelejtett összeg.

*

Egy nem működő vállalkozásnak nincs szüksége ilyen pluszforrásokra, a mediterrán szigeten általában olyanok jegyeztettek be céget, akik a hazai közteherviselést kívánták elkerülni – mondta. Ez pedig egy jegybankelnök részéről a nemzetközi normák szerint elfogadhatatlan. Mint ismert, az egyik hetilap 2009-ben arról számolt be, hogy a jegybankelnök vagyonbevallásából eltűnt egy nagyobb összeg. Simor András később pótolta ezt a hiányosságot, és megerősítette azt, hogy a ciprusi cégébe, a Trevisol Management Services Ltd. nevű társaságba helyezte át a pénzt.
Pontos adatok nincsenek arról, hogy Magyarországon mennyi pénz kerüli el az adózást az adóparadicsomokba vezető útvonalakon keresztül. A Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint a magyar cégek 2010-ben 628 millió euró értékű tőkebefektetést hajtottak végre külföldön (a korábbi évekhez képest ez egy jelentős visszaesés). Ennek nagy része – valószínűsítik szakemberek – offshore-cégekbe érkezett. A helyzetet rontja, hogy a hazai adózás elkerülésére irányuló tanácsadás Magyarországon törvényes szolgáltatás. A könyvvizsgáló cégek termékpalettáján az offshore-vállalkozás létrehozása külön terméktípusnak számít, információink szerint évente több száz ilyen cég jött létre csak a Simor által korábban vezetett Deloitte bábáskodásával. Közgazdászok szerint jogi szigorításokra lenne szükség az offshore-pénzek megállítása érdekében. Az Egyesült Államokban például törvény tiltja a többlépcsős pénzügyi tranzakciókat abban az esetben, ha a műveletnek nincs konkrét gazdasági szerepe, mindössze az adókötelezettség csökkentését szolgálja. Magyarországon az új kormány egyelőre hivatalosan hadat üzent a pénzek kimenekítésének, egyelőre azonban csak annyi történt, hogy elestek az állami támogatásoktól az offshore-vállalkozások.
Nem kérdés, hogy a nemzetgazdaság szempontjából mekkora jelentősége van ennek az ügynek. Ha „csak” a Simor-féle 900 millió forint példáját nézzük, (16 százalékos kulccsal számolva) az összegnek 144 millió forint adóvonzata van, amely összeg 72 magyar állampolgárra eső államadósság kiváltásának felelne meg.

Kényes kérdések napirenden. A felügyelőbizottság és a jegybank vezetősége között nincs egyetértés jogi kérdésekben, például azzal kapcsolatban, hogy meddig terjed az ellenőrző szerv hatásköre és milyen információkhoz férhet hozzá. A testület ma ülésezik hatodik alkalommal (utolsó előtti találkozójuk a kormánynak készítendő összefoglaló anyag elkészítése előtt). A tervek szerint a jegybank belső jelentésének ellenőrzésével, az imázsváltással, Simor András személyes kommunikációs és tanácsadói ügyeivel, a pénzverde állapotával és az implementációs bizottság helyzetével foglalkoznak. Az implementációs bizottság a jegybank honlapján szereplő dokumentum szerint a monetáris tanács döntéseinek végrehajtását támogatja. A lapunknak nyilatkozó források azonban úgy fogalmaztak, hogy a bizottság tevékenysége ennél lényegesen jelentőségteljesebb. – Az implementációs bizottságot Simor hozta létre az igazgatóság helyett, azt szolgálja, hogy az elnök akarata érvényesüljön az MNB-t érintő kérdésekben – hangsúlyozta egy jegybanki szakember. Más vélemények szerint azonban a külföldről érkező „iránymutatás és javaslatok” is ezen a testületen keresztül szivárognak be a jegybank döntéshozatali mechanizmusába.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.