Pihentették a Fenyő-ügy fő bizonyítékát?

Nem a rendőrségen, hanem – az eddigi adatok szerint – a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézetben (BSZKI) akadtak el korábban azok a dokumentumok, amelyek alapján a közelmúltban új lendületet vett az 1998-as Fenyő-gyilkosság nyomozása.

Csibra Tibor
2011. 05. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A merénylet után a helyszínen megtalálták a tettes által hátrahagyott ruhadarabokat, azokról februárban derült ki, hogy a bennük azonosított genetikai minta megegyezik Jozef Rohác DNS-ével. Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) folytat vizsgálatot, a testület február 7-én kapott informális, majd másnap hivatalos értesítést a BSZKI-tól, és azonnal kiadta a nemzetközi elfogatóparancsot Rohác ellen – tájékoztatta lapunkat Bartha László szóvivő. A napokban derült ki, hogy a szlovák férfitól két éve, egy másik ügyben elrendelt letartóztatásakor vettek DNS-mintát hazánkban, az említett egyezőség már akkor kiderült.
*
Az új információk arra utalnak, hogy az NNI erről nem tudott, ugyanakkor felveti a kérdést, a BSZKI-ban mulasztás történt, vagy szándékosan rejtették el valakik a dokumentumokat, hogy a Fenyő-gyilkosság megrendelői továbbra is ismeretlenek maradhassanak.
A késlekedés miatt vizsgálatot indított a rendőrségnél a Fővárosi Főügyészség, a vádhatóság vezetője az első kérdésre kapott válaszokat „magyarázkodásnak is gyenge” minősítéssel illette egy nyilatkozatában. A jelek szerint az NNI nem hibázott az ügyben, bár a testület még nem tett jelentést a belső vizsgálat eredményéről. Az ügyészségnek nincs felügyeleti jogköre a BSZKI felett, az intézetnél történtek miatt – mint felsőbb szerv – az Országos Rendőr-főkapitányság indíthat újabb vizsgálatot. Jozef Rohácot korábban 2008-ban, tíz év bujkálás után fogták el Prágában, majd a cseh hatóságok kiadták hazánknak. A magyar rendőrség az 1997-ben Seres Zoltán ellen elkövetett merényletkísérlettel gyanúsította Rohácot, a Fővárosi Bíróság azonban egy éve felmentette a vádlottat. A döntés indoklásában elhangzott, hogy a nyomozó hatóságok olyan hanyagul kezelték az ügyben fellelhető egyetlen bizonyítékot, hogy az alapján nem lehetett elmarasztalni a terheltet. Rohác két év börtönt kapott robbanóanyaggal visszaélés miatt, de ezt már előzetesben leülte, így hazamehetett. A DNS-mintát akkori letartóztatásakor vették tőle, a mai technikai lehetőségek mellett annak egyezősége a Fenyő-gyilkosság bizonyítékaival napok alatt megállapítható volt. Több, a Fenyő-merényletet jól ismerő szakember úgy véli, hogy a vizsgálatot évekkel ezelőtt be lehetett volna fejezni, de ez egyes gazdasági-politikai érdekcsoportoknak, személyeknek nem állt eddig érdekükben. Az NNI álláspontja szerint Rohác ölte meg Fenyő Jánost, s ha nincs meg az elkövető, nem kerülhet elő a megbízó sem, az eddig is rendelkezésre álló bizonyítékokat pedig jobban el lehetett rejteni egy intézetben, mint a rendőrség aktái között.
Az NNI nyomozói kedden a terhelt és a védelem elé tárták az ominózus, DNS-egyezőségről szóló bizonyítékokat – tudtuk meg Rohác ügyvédjétől, Fülöp Tamástól. A jogász várhatóan szakembereket kér fel az iratok értelmezésére, s a dokumentumok tartalmára azután reagálnak védencével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.