Rossz állapotban a Csontváry Múzeum

A pécsi Csontváry Múzeum 1973-ban nyílt meg a város szívében, egy patinás épületben. Bár az utóbbi években többször felmerült az intézmény felújításának igénye, ez pénz hiányában nem történt meg. A baranyai megyeszékhelyen attól tartanak, hogy a gyűjtemény a fővárosba kerülhet.

Bóka Máté Ciprián
2011. 05. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csontváry Kosztka Tivadar képeit Gerlóczy Gedeon építész vásárolta meg 1920-ban, így az ő, illetve később Romváry Ferenc művészettörténész áldozatos munkájának köszönhetően nyílhatott meg 1973-ban Pécsett az első Csontváry-kiállítás. A művészettörténész nevéhez fűződik a múzeum létrehozása is.
Az életmű iránt a nyolcvanas évek végén élénk érdeklődés mutatkozott, ám az akkori kulturális politika tétovasága miatt a nyugati világ lelkesedése végül alább hagyott. Tavaly a pécsi kulturális főváros programsorozat égisze alatt jó néhány Csontváry-képet sikerült Isztambulban is bemutatni, miközben a pécsi múzeum épületének állapota mára nagyon leromlott.
A ház első emeletén évekig egy népszerű, ámde füstös kávézó működött, s csak ezen keresztül lehetett eljutni a második (kiállítási) szintre. Az egyházi tulajdonú ingatlan felújítása kimaradt az Európa kulturális fővárosa program (EKF) fejlesztései közül, holott e program részeként több kiállítóteret, múzeumot is megújítottak, és Pécs polgármestere, Páva Zsolt kezdeményezte a rekonstrukció elindítását.
Romváry Ferenc lapunknak úgy nyilatkozott: szerinte nincs gazdája a múzeumnak, mert a rendszerváltás után az egyházi tulajdonba került épülettel nem tudott mit kezdeni a város. Hozzátette: rengeteg erő megmozdult a fővárosban, hogy Pécsről elvigyék azt a gyűjteményt, amely húsz évvel ezelőtt évi több mint százezer látogatót vonzott, s amelyet a város nem érez magáénak, mert a megyei önkormányzat fenntartásában működik. A múzeum alapítója azt is kiemelte, hogy miközben az EKF-program részeként hatvanmillió forintot költött a város a Munkácsy-kiállításra, a Csontváry Múzeumban jelenleg harmincéves Corvina-kiadványt árulnak a tárlathoz kapcsolódóan, s nincs egymillió forint egy újabb megjelentetésére.
A gyűjtemény jelentős része egyébként – tíz-egynéhány képtől eltekintve – a Nemzeti Galéria tulajdonában van, miután Gerlóczy Gedeon az államra hagyta gyűjteményét. Amint azt a galéria főigazgató-helyettese, Szücs György a pécsi városi televíziónak elmondta, valóban van olyan szándék, hogy a gyűjtemény anyagát a fővárosban, egy új, modern kiállítótérben kellene bemutatni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.