Tíz év után állt bosszút Amerika

Amerikai kommandósakcióban meghalt Oszama bin Laden, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetője, az Egyesült Államok területén 2001. szeptember 11-én végrehajtott terrormerényletek állítólagos kiötlője. Halálának hírét Barack Obama amerikai elnök jelentette be. Amerika különböző pontjain tömegek ünnepeltek, miközben többen tartanak a terroristák válaszcsapásától.

Hírösszefoglaló
2011. 05. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óvintézkedések
Nagykövetségek. Elemzők szerint Oszama bin Laden halálát követően világszerte megnőtt annak a lehetősége, hogy az általa működtetett al-Kaida terrorszervezet és az ahhoz kapcsolódó egyéb helyi sejtek bosszúból támadásokat terveznek világszerte. Sok helyen fokozták a biztonsági intézkedéseket, komolyabb védelem alá helyezték az amerikai, illetve a vele szövetséges államok nagykövetségeinek épületeit. A fokozott készültség Moszkvától Tokióig érezhető. Különös éberségre intett a lyoni székhelyű Interpol vezetője, Ronald K. Noble is.

Magyarország. A magyar kormány és az illetékes szervek minden fontos lépést megtesznek, egyebek mellett megerősítették a repülőtér, a nagykövetségek és a külföldön szolgáló diplomaták védelmét – közölte Martonyi János. A magyar külügyminiszter az Afganisztánban szolgáló magyar katonák helyzetét firtató kérdésre úgy válaszolt, minden kormányzati szerv végzi a saját feladatait. A budapesti amerikai nagykövetség jelezte, a helyzetre való tekintettel az Országos Rendőr-főkapitányság megerősítette a kirendeltség védelmét. Mint írták, nincs információjuk arról, hogy terroristák magyarországi célpontok ellen támadást terveznének. Hasonlóan vélekedett Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója. Közölte, folyamatos készenlétben állnak, értékelik az információkat, és állandó kapcsolatban vannak külföldi társszerveikkel.

Egyesült Államok. Több városban, így New Yorkban és Washingtonban is szigorították a tömegközlekedési eszközök, különösen a metróvonalak biztonsági ellenőrzését. Az amerikai diplomácia óvatosságra és még nagyobb körültekintésre szólította fel állampolgárait, különösen az olyan régiókban, ahol nem feltétlenül rajonganak az országért. Hasonló tanácsokkal látta el a brit külügy is állampolgárait.

Pakisztán. Bin Laden feltételezett halálának időpontja után alig tizenkét órával robbantás történt az északnyugat-pakisztáni Csárszáddá város egyik mecsetében. Négyen meghaltak, három rendőr, három nő és két gyerek megsérült. Az akciót egyesek már egy lehetséges bosszúlépésnek tekintik.


Az Egyesült Államok katonai műveletben a pakisztáni Abbottábádban végzett Oszama bin Ladennel, az al-Kaida terrorhálózat vezetőjével – jelentette be vasárnap éjjel, magyar idő szerint hétfő hajnalban a Fehér Házból élőben közvetített televíziós beszédében Barack Obama amerikai elnök. Az akciót egy kis létszámú amerikai egység hajtotta végre, amely négy helikopteren érkezett egy észak-pakisztáni támaszpontról ahhoz a nagy lakóházhoz, ahol Bin Laden tartózkodott. A földön negyven percig tartó akció közben az egyik helikoptert feltehetőleg lelőtték, de hivatalos közlés szerint egy amerikai katona sem halt meg a műveletben. Tűzharcban ölték meg az ellenállást tanúsító terroristavezért, egy kommandós fejbe lőtte. – Bin Laden egy nő mögé próbált meg elbújni, hogy élő pajzsként használhassa, amikor megtámadták a rejtekhelyét – jelentette ki John Brennan, a Fehér Ház terrorelhárítási főnöke. Szerinte a Fehér Ház még nem döntött arról, hogy a média rendelkezésére bocsátja-e a Bin Laden holttestéről készült felvételeket. A holttestet – amelyet DNS-teszt segítségével azonosítottak – „az iszlám hagyományok maradéktalan figyelembevételével” hullámsírba süllyesztették, hogy nyughelye ne válhasson zarándokhellyé. A BBC értesülése szerint az Egyesült Államok előzőleg felkérte Szaúd-Arábiát a holttest befogadására, de a szaúdi hatóságok ezt elvetették. Bin Ladennel együtt öt ember halt meg a műveletben, köztük a terroristavezér egyik fia – mondta a washingtoni kormányzat egyik magas rangú tisztviselője.
A Bin Laden megöléséről szóló első híradások után több százan spontán ünneplésbe kezdtek amerikai zászlókat lengetve a washingtoni Fehér Ház előtt. New Yorkból és több más nagyvárosból is ünneplésről érkeztek jelentések. Óriási üdvrivalgásban törtek ki a nézők a Philadelphia Phillies–New York Mets profi baseballmérkőzésen is.
Barack Obama elmondta, pénteken adott parancsot Bin Laden megölésére, miután úgy ítélte meg, hogy elegendő hírszerzési információ áll rendelkezésre az akció végrehajtásához, és lehetőség is van rá.

*

Barack Obama közölte, a kommandósakciót a pakisztáni terrorelhárítással együttműködve hajtották végre. – Igazságot tettünk – fogalmazott Obama, hozzátéve, hogy az Egyesült Államoknak az al-Kaida elleni harca nem az iszlám elleni háború, mint ahogy ez az akció sem „az iszlám ellen irányult, mert Bin Laden nem volt muzulmán vezető”. – A mai egy jó nap Amerika számára, az igazságszolgáltatás megtörtént, a világ biztonságosabbá vált – jelentette ki Barack Obama. Az al-Kaida vezetője már azelőtt is rajta volt az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által a tíz legveszélyesebbnek tartott körözött személy listáján, hogy a terrorhálózat elkövette a 2001-es merényleteket. Az amerikai kormány egy magas rangú illetékese elmondta, az Egyesült Államok nem értesítette előre a pakisztáni hatóságokat a kommandósakcióról, és azzal magyarázta a pakisztáni szuverenitás megsértését, hogy „törvényes és erkölcsi kötelességének” érezte a cselekvést.
Több európai vezető – így Angela Merkel német kancellár, David Cameron brit miniszterelnök és Nicolas Sarkozy francia államfő – is örömmel fogadta Bin Laden halálhírét. – Bin Laden halála fontos győzelem ugyan, de ezzel még nem ér véget a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem – közölte Martonyi János külügyminiszter.
A moszkvai Kreml Oszama bin Laden megölését komoly sikernek tartja, de úgy véli, hogy a kívánt eredményt a világméretű terrorizmus elleni harcban csakis közös összefogással lehet elérni. Nagy örömmel értesültek az izraeli vezetők és Mahmúd Abbász palesztin elnök is a terroristavezér haláláról, Iszmáil Haníje, a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista mozgalom kormányának feje azonban elítélte a kommandósakciót: „Elítéljük minden mudzsáhid (iszlám harcos) és minden – muzulmán vagy arab – egyén meggyilkolását, s kérjük Istent, hogy könyörüljön rajta.”
Hamid Karzai afgán elnök felszólította a lázadó tálibokat, hogy tanuljanak az al-Kaida-vezető végzetéből, és adják fel a harcot. Az elnök szerint Oszama bin Laden „megfizetett a tetteiért”. Karzai kijelentette: az a tény, hogy Bin Ladent Pakisztánban ölték meg, bizonyítja, hogy a terrorizmus elleni háborút annak bázisai és anyagi forrásai ellen kell folytatni, amelyek azonban szerinte nem Afganisztánban vannak. Oszama bin Laden halála megfosztotta „az Egyesült Államokat és szövetségeseit minden mentségtől, hogy a terrorizmus elleni harc ürügyével katonai erőt tartsanak a Közel-Keleten” – jelentette ki az iráni külügyi szóvivő. – Bin Laden halála a vasárnap boldoggá avatott néhai II. János Pál pápa első csodája – mondta Alan García Perez perui elnök.
George W. Bush előző amerikai elnök nagyon jelentős eredménynek minősítette Bin Laden megölését, ám leszögezte: ez nem jelenti a terrorizmus elleni harc végét. Hozzátette, hogy Amerika félreérthetetlen üzenetet küldött: mindegy, milyen sokáig tart, igazságot fog tenni. – Terroristacsoportok biztosan megpróbálnak bosszút állni amiatt, hogy amerikai kommandósok megölték az al-Kaida vezetőjét – figyelmeztetett közleményében Leon Panetta, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója.
Különös egybeesés, hogy éppen Oszama bin Laden megölésének hírével egy időben göngyölítettek fel a német hatóságok a múlt hét végén egy németországi központú, nemzetközi terrorsejtet Észak-Rajna-Vesztfália tartományban. Az azóta letartóztatott, német útlevéllel rendelkező három marokkói férfi a szövetségi bűnügyi hivatal szerint egy vasútállomáson vagy egy repülőtéren tervezett robbantásos merényletet. A hatóságok azt állították, hogy a sejt szoros kapcsolatban állt az al-Kaidával. Értesülések szerint nem kizárható, hogy a terroristák már Oszama bin Laden halálának hírére készültek bosszúakciót végrehajtani, ami viszont azt feltételezné, hogy az al-Kaida vezetőjét már korábban megölték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.