Új cél: visszahozni a nézőket

A megszüntetett Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) helyébe lépve egy közhasznú állami vállalat állna a jövőben a filmtámogatási rendszer középpontjában – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos, Andrew G. Vajna. A Magyar Nemzeti Filmalap Zrt. az MMKA-tól eltérően nem időszakosan fog pályázatokat hirdetni, hanem egész évben folyamatosan fogadja a filmötleteket, forgatókönyveket. A cél: átlátható finanszírozással olyan filmek megszületését segíteni, amelyek mind itthon, mind külhonban megszólítják a nézőket. Andrew G. Vajna először szakmai vitára bocsátja az új filmtámogatási rendszer tervét, ezt követően kívánja a kormány elé beterjeszteni.

Tölgyesi Gábor
2011. 05. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Népszerűvé tenni a filmekkel itthon és külföldön egyaránt a magyar kultúrát – fogalmazta meg Andrew G. Vajna a Magyar Nemzeti Filmalap fő célját. A kormánybiztos tegnapi sajtótájékoztatóján úgy vélte, ha a filmszakmai egyeztetések után a kormány is jóváhagyja az előző három hónapban készült filmszakmai koncepciót, akár már május végétől megkezdhetné működését a Magyar Nemzeti Filmalap, amelyet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. fog életre hívni.
A közhasznú állami vállalat a magyar és koprodukciós játékfilmek, valamint az egész estés animációs és dokumentumfilmek gyártását támogatná. A filmalaphoz produkciós cégek, rendezők, forgatókönyvírók, valamint kezdő filmesek producerrel együtt pályázhatnának egész évben forgatókönyvekkel, filmötletekkel, adaptációs javaslatokkal. A filmalap egy-egy képviselője egy támogatott produkció esetében részt venne a forgatókönyv-fejlesztésben, a gyártásban, valamint a produkció pénzügyeit is felügyelné, ugyanakkor követelmény volna, hogy egy film elkészítése előtt – a külföldi példák nyomán – projektcéget hozzanak létre a filmgyártók: így nyomon követhető az adott produkciónak nyújtott támogatás sorsa. Új támogatási elem ebben a rendszerben, hogy a filmalap az alkotókkal közösen marketingstratégiát is készít, a film hazai és külföldi népszerűsítését szem előtt tartva.
Egy film alapesetben maximum 150 millió forintos dotációt kaphatna, de legfeljebb a produkció 50 százalékát nyerhetné el a filmalaptól. Meghatározott tartalmi megkötésekkel többlettámogatás is kapható az alaptól, a teljes összeg nem haladhatja meg a projekt költségvetésének 90 százalékát. Utóbbi esetben a filmalapnak nagyobb beleszólása volna a produkció sorsába, sőt annak nyereségéből részesedne, további filmek támogatásának fedezetét segítve.
A tévéfilmek, kisjátékfilmek, dokumentumfilmek és animációs alkotások gyártása, támogatása terén a filmalap szoros együttműködést alakít ki a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal (MTVA). Andrew G. Vajna szerint az idén három-négy játékfilm készülhet el a filmalap kétmilliárd forintjából, reményei szerint a büdzsé növekedésével jövőre már nyolc-tíz fikciós mű is elkészülhet. A többi műfaj támogatására az MTVA az idén 700-750 millió forintos keretet alakít ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.